domenica 6 settembre 2015

FASOLKA SZPARAGOWA z CYTRYNOWYM DRESSINGIEM (FAGIOLINI con DRESSING al LIMONE )



Sałatka z fasolki  z cytrynową nutą, pachnąca czosnkiem i miętą.Dodatek  musztardy francuskiej czyni ją wyjątkową. Podawana na zimno, to idealny dodatek do mięsa z grilla, ale i nie tylko....wspaniałe smakuje z pieczywem, serami i wędlinami. Polecam gorąco!



















Składniki:
0,5 kg fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej), 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki musztardy francuskiej (w ziarenkach), sok z połowy dużej cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki posiekqnej natki pietruszki lub mięta (ilość  wg uznania), sól





















Sposób przygotowania:
1.Fasolkę umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować na nie zbyt miękko. Ja gotuję ją na parze w garnku ciśnieniowym przez 5 min. (taki sposób polecam- szybki i zdrowy). Przestudiować.
2. Z oliwy, soku z cytryny, musztardy przygotować dressing. Dodać do niego 2 ząbki czosnku ( w całości,  mają tylko nadać  delikatnego smaku).
3. Fasolkę posolić, dodać posiekaną pietruszki lub miętę. Wlać dressing i delikatnie wymieszać. Schłodzić.


Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...