domenica 6 settembre 2015

WŁOSKA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA (GATÒ di PATATE)

Pyszna bardzo szybka w przygotowaniu zapiekanka. Delikatna  w smaku z  uwielbianym przez wszystkich ciągnącym się serem;) 























Składniki:
1 kg ziemniaków, 2 jajka, 50 g sera typu parmezan, 100 g mozzarelli, 50 g lekko wędzonego sera (opcjonalnie), 100 g kiełbasy lub szynki gotowanej, 50 g masła, troszkę mleka (opcjonalnie), sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowa
dodatkowo:
masło, bułka tarta





















Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie w łupinach. Jeszcze ciepłe obrać i przecisnąć przez praske.
2. Dodać jajka, mozzarellę, ser wędzony i kiełbasę (lub szynkę) pokrojone w kostkę, starty na drobnej tarce parmezan, masło pokrojone na kawałeczki, doprawić gałką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodać odrobine mleka (gdy masa jest zbyt gęsta).
3. Blaszkę posmarować masłem, wywyspać bułką tarta. Wyłorzyć ziemniaki i wyrównać. Polać ok 5 łyżkami mleka (rozsmarować), posypać bułka tarta i poukładać płatki masła.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 1 godz. (na złoty kolor). Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grilla, w ten sposób ładnie sie przypiecze.
5. Wyciągnąć z piekarnika i odczekać ok 10 min. Kroić i podawać. Podawać np. z sałatką pomidorową ze świeża bazylią.
Buon Appetito!

Rada:
Tak przygotowaną zapiekankę można zamrozić, a w potrzebie;) odmrozić i podgrzac w piekarniku.

Do zapiekanki można użyć dowolnych serów i wędlin.

Ten przepis bierze udział w akcji:

Warzywa psiankowate 2015

3 commenti:

  1. Pyszna zapiekanka. Na pewno zrobię kiedyś u siebie. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji psiankowatej :)

    RispondiElimina
  2. Polecam gorąco i dziękuję za dodanie do akcji. Pozdrawiam

    RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...