Brokuł to takie warzywo, którego Włoch nie wyobraża sobie w połączeniu
z innym makaronem niż orecchiette czyli
uszka. Jedno z moich ulubionych
połączeń. Pyszny! Lekko pikatny z miękkim brokułem i chrupiącymi grzankami.
Składniki (na 4 porcje):
400 g makaronu orecchiette, 1 duży brokuł (ok. 500 g), 100 g lekko
wędzonego boczku, 50 g czerstwego chleba, 1 ząbek czosnku, ostra papryczka
peperoncino, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Brokuła podzielić na różyczki (z dużą częścią łodygi) i ugotować,
musi być miękki, ale nie rozgotowany (najlepiej na parze lub w garnku
ciśnieniowym, zajmie to tylko 5 min). Ugotowanego brokuła podzielić na mniejsze
kawałeczki. 2. Chleb pokroić na
kosteczkę. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oliwy i podpiec chleb tworząć
chrupiące grzanki. Ściągnąć z patelni.
2. Na tej samej patelni rozgrzać ok. 1 łyżkę oliwy, dodać boczek
pokrojony w drobną kosteczkę i poczekać,
aż troszkę się wytopi i przyrumieni, dadać
dodać czosnek (w całości) i papryczkę. Przez chwię podsmażyć, a
następnie dodać brokuła, doprawić solą,
pieprzem i podsmażyć przez ok.2 min.
3. W międzyczasie w osolonej
wodzie ugotować al dente makaron.
4. Odebrać do kubka trochę wody, w której gotował się makaron. A następnie
odcedzić go i dodać na patelnię z brokułem (czosnek usunąć z patelni).
Dokładnie wymieszać (w razie potrzeby dodać trochę odebranej wody). Na
koniec wymieszać z grzankami polać odrobiną oliwy i podawać.
Buon Appetito!
Rady:
Komu zależy na tym aby brokuł zachował ładny zielony kolor, zaraz po
ugotowaniu i odcedzeniu należy wrzucic go do miski z lodowata wodą (do wody
można dodać ostki lodu).
Kto chce uzyskać bardziej kremową konsystencję makaronu. Należy w pkt.
3 dodać trochę wody w której gotuje się
makaron, przykryć patelnie i dusić do momentu, aż brokuł zacznie sie rozpadać
ok. 5min. (zależy jak miękki był brokuł po ugotowaniu).
Ja polecam wypróbować moją wersję
Nessun commento:
Posta un commento