Babka dla wielbicieli batonika Bounty! Lekko wiglotny kokosowy
środek, otulony kakaowym ciastem i oblany gorzką czekoladą. Idealne odtworzenie
oryginalnego batonika.
Składniki:
(na
foremkę z kominem o średnicy 26 cm)
ciasto czekoladowe:
3 jajka, 1 żółtko, 170 g cukru, 100 ml mleka , 100 g oleju, 250
g mąki, 40 g kakao w proszku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
na kokosowe nadzienie:
1 białko, 130 g cukru pudru, 150 g wiórków kokosowych, 10 g
skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej), 50 ml słodkiej śmietany (kremówki), szczypta soli
na
polewę:
100 g gorzkiej czeklady, 50 ml mleka lub śmietany kremówki, wiórki kokosowe do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj nadzienie kokosowe. Białko ubij ze szczyptą soli i
cukrem pudrem. Teraz mieszając łyżką dodaj wiórki kokosowe , skrobie i
śmietanę. Dokładniej wymieszaj. Poczatkowo masa będzie sypka, po chwili powinna stać się bardziej klejąca.
2. Przygotuj ciasto czekoladowe. Mąkę, kakao i
proszek do pieczenia przesiej do miski. Jajka, żółtko, szczyptę soli ubijaj z cukrem do momentu uzyskanie jasnej
i puszystej masy. Zmniejsz obroty miksera do minimum i stopniowo dodawaj mleko i olej. Do masy
jajecznej dodawaj stopniowo przesianą z kakao mąkę, mieszaj delikatnie szpatułką do momentu uzyskania
ciasta bez grudek.
3. Foremkę wysmaruj masłem i oprusz mąką lub grysikiem.
Piekarnik nagrzej do 180°C.
4. Wylej do blaszki połowę czekoladowego ciasta, a
następnie formuj dłońmi wałeczek z kokosowego ciasta i ułóż go na środku
blaszki tworząc okrąg.
5. Teraz wylej do blaszki pozostałe ciasto czekoladowe i
piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min.
6. Przygotuj polewę
czekoladową. W rondelku lub w kąpieli wodnej zagrzej mleko, a następnie rozpuść
w nim czekoladę pokrojoną na kawałeczki. Polej ciasto i poczekaj aż lekko
zastygnie. Dodatkowo babkę można posypać kokosem.
Nessun commento:
Posta un commento