Chociaż oryginale znane wszystkim
kawowe tiramisù jest niepowtarzalne w smaku, czasami można poeksperymentować.
Połączenie brzoskwiń i włoskich ciasteczek amaretti jest wspaniałe.
Składniki:
150 g ciasteczek amaretti, 200 g serka maskarpone, 250 ml śmietany kremówki 30-36%
Przygotowanie:
1. Brzoskwinie odsącz z syropu (zachowaj go) i pokrój na
kawałeczki.
2. Zimną śmietanę ubij na sztywną pianę.
3. W osobnej misce rozetrzyj z cukrem pudrem serek maskarpone, a następnie dadaj ubitą śmietanę i delikatanie
wymieszaj do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
4. Przygotuj pucharki, w których przygotujesz
deser. Ciasteczka (ok. 5 sztuk na porcje)
mocz w syropie z brzoskwiń
i rozkruszając wypełnij dno każdego pucharka.
5. Następnie ułóż warstwę pokrojonych brzoskwiń i przykryj kremem. Powtórz
warsty: ciasteczka, brozskwinie, krem.
Udekoruj kawałeczkami brzoskwiń i ciasteczkami amaretti ( ja do dekoracji
użyłam mini ciasteczek, ale można użyć rozkruszonych większych- nie mocz ich
już w syropie).
6. Tak przygotowane deserki włóż na kilka godzin do lodówki.
Buon Appetito!
Rada:
W sezonie można użyć świeżych bardzo dojrzałych i słodkich brzoskwiń lub
nektaryn (bez skórki). W tym przypadku do moczenia ciasteczek możesz użyć soku
brzoskwiniowego.
Za dobre to jest :) Muszę dbać o linię
RispondiElimina