lunedì 30 maggio 2016

BAKŁAŻANOWE ROLADKI z ZIEMNIACZANO-CUKINIOWYM FARSZEM (FAGOTTINI DI MELANZANE alla PROVOLA e SPECK)

Bardzo efektowne i smaczne  danie. Farsz warzywny z dodatkiem boczku i ciągnącego się sera wspaniale komponuje się ze smakiem bakłażana. 

Składniki:
2 duże okrągłe bakłażany, 2 małe cukinie, 2-3 duże ugotowane ziemniaki,
ok. 200 g żółtego sera, 100 g lekko wędzonego boczku,
sól, pieprz, świeża bazylia, oliwa z oliwek



Sposób przygotowania:
1.Bak
łażany pokroić w 0,5-1 cm plastry i ugrillować.
2.Na patelni podsmażyć pokrojony w kosteczkę poczek, jak zacznie się rumienić dodać pokrojone na grubej tarce cukinie, delikatnie posolić i podsmażyć przez ok. 5 min.
3.W misce połączyć rozgniecione ziemniaki, cukinię z boczkiem oraz drobno pokrojony lub potarty ser. Wymieszać doprawić solą i pieprzem.
4.Farsz zawijać w plastry ugrillowanego bakłażana (wbić wykałaczkę) i układać w naczyniu wysmarowanym odrobiną oliwy z oliwek. Gotowe roladki scropić dodatkowo oliwą, posolić i piec w piekarniku przez ok. 10 -15 min. w 190°C.
5.Podawać  udekorowane listkami bazylii i pomidorkami.
Buon Appetito!

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...