domenica 31 luglio 2011

La Pasta . . . włoski znak firmowy

... przyszedł czas na ‘primo piatto’-pierwsze danie.
To właśnie pora na makarony z pysznymi sosami.
Mąka, woda, czasmi żółtka, oliwa i sól nic więcej!
Kombinacja tych składników daje efekty, dzięki którym
włoska kuchnia znana jest na całym świecie.
Każdy makaron ma swoisty kształt  
do każdego przeznaczony jest odpowiedni sos.
Kiedyś zastanawiałam się ile jest rodzajów makaronów,
teraz wiem, że nie w sposób je zliczyć!

Rodzajów makaronu z pewnością jest więcej niż dni w roku.
Zaskakuje nas i cieszy różnymi kolorami, kształtami, nadzieniami.
Zapoznajcie się z najważniejszymi zasadami ich przygotowania i spożywania.

1. Włosi nie używają makaronu do drugiego dania, nie występuje też jako dodatek do mięs.
2. Każdy kształt makaronu ma swój rodzaj sosu z którym najlepiej się komponuje. W takim doborze Włosi kierują się tradycją i niezawodną intuicją. Tylko oni wiedza dlaczego do sosu bolońskiego pasuje długie spaghetti, a do sosu szparagowego cienkie taglierini.
3. Makaron podany na słodko np. polany czekoladą czy owocowym sokiem jest dla Włochów smakiem nie do przyjęcia.
4. Włosi dodają makaron do sosu, a nie odwrotnie.
5. Włosi nie "hartują" makaronu, nie wypłukana skrobia pozwala lepiej się połączyć z sosem i makaron zachowuje więcej wartości odżywczych.
6. "Makaron lubi pływać" dlatego gotują go w dużej ilości osolonej wody
! Kazde 100 g makaronu powinno gotowac sie w 1 litrze wody z 10 g (naljepiej grubej )soli morskiej! (czyli na 0,5 kg makaronu 5 l wody i 50 g soli (1 duza plaska lyzka grubej soli to ok.20 g)
7. Jedzenie makaronu łyżką i widelcem to polski pomysł na dodanie elegancji tej potrawie, Włosi uważają to za profanację, każdy rodzaj makaronu jedzą wyłącznie widelcem.
8. Aby makaron wyszedł naprawdę all dente należy odcedzić go 1 min. przed czasem podanym na opakowaniu i musi być zrobiony z twardej pszenicy durum.
9. Najbardziej ceniony przez Włochów jest makaron domowy lub kupny all uovo (jajeczny).
Marki makaronów które mogę Wam polecić to: Garofalo, De Cecco, Barilla, Divella.

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...