venerdì 7 ottobre 2016

CHRUPIĄCE RYBNO-BURACZANE KULECZKI (POLPETTINE FRITTE di PESCE e BARBABIETOLE)

Przekąska dla łasuchów dużych i małych. Pyszne pulpeciki smażone na oleju w towrzystwie chrupiącej szałwi tworzą wspaniałe połączenie.





















Sk
ładniki :

1 duży ugotowany burak, ½ szklanki kaszy jaglanej,ok. 100 g filet z dorsza lub morszczuka, liście szałwii.natka z pietruszki, 1 malutki ząbek czosnku,skórka z 1/2 cytryny, sól, pieprz,
kaszka kukurydziana lub kaszka manna (do panierki),olej np. słonecznikowy (do smażenia)





















Sposób przygotowania:
1.Buraka ugotować i obrać ze skórki. Wystudzić, zetrzeć na tarce i odcisnąć z ewentualnego soku.
2.Kaszę jaglaną opłukać pod zimną wodą i ugotować według wskazówek na opakowaniu. Ja moją gotowałam przez ok. 15 min. w jednej szklance posolonej wody. Ugotowaną kaszę wystudzić.
3.Rybę zmiksować rozdrabniaczem lub zmielić używając maszynki do mięsa.
4.Wymieszać buraki, kaszę, rybę, przeciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę, startą sórką z połowy cytryny,  doprawić solą i pieprzem. Uformować małe kuleczki, i obtoczyć w kaszce kukurydzianej (mannej).
5.Wodę wymieszać z kaszką kukurydzianą (manną) do momentu uzyskania lejącego ciasta, podobnego w konsystencji i gęstości do naleśnikowego). Maczać w cieście umyte i osuszone liście szałwi i smażyć na rozgrzanym oleju przez kilkanaście sekund. Wyciągać na papiery ręcznik i delikatnie posolić.
6.Na tym samym oleju (który  stał się bardzo aromatyczny- szałwiowy) smażyć pulpeciki przez ok. 2 min. Wyciągać na papiery ręcznik.
7.Gorące pulpeciki podawać razem z szałwią.


Rada:
Filet można zastąpić tuńczykiem z puszki (przed dodaniem do kaszy i buraka należy odsączyć go dobrze z zalewy).
Należy użyć tylko żóltej części skórki z cytryny, biała jest gorzka!!!

1 commento:

  1. Genialny przepis! W ten weekend na pewno wypróbuję:D

    RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...