domenica 21 agosto 2011

Caffè . . . bez niej ani rusz !

Włoch nie wyobraża sobie początku dnia bez mocnego, aromatycznego espresso, które szybko stawia na nogi...Dopiero później czas na colazione (śniadanie), które jest skromne i spożywane w czasie pogawędki z barmanem w swojej ulubionej kawiarni - jest to głównie cappuccino lub caffè latte i coś słodkiego np. brioche lub cornetto. Dopiero po pracy jest czas by spokojnie usiąść w jednej z kawiarenek i spędzić czas z rodziną lub znajomymi. Zaproszenie na kawę to dla Włocha coś więcej niż codzienna czynność to gest przyjaźni i zaufania...Niezwykłe jest to, że mocne espresso pije się tu nawet późno w nocy i nie sprawia ono, że trudniej jest zasnąć lecz wzmaga trawienie i pozbawia uczucia ciężkości po obfitym posiłku. Wydaje mi się, że kawa w południowym klimacie smakuje inaczej...Zwaszcza, gdy pije się ją wśród rozgadanych Włochów w pięknej neapolitańskiej kawiarni z widokiem na Wezuwiusz i Zatokę Neapolitańską, czego wszystkim życzę!







NAJWAŻNIEJSZE RODZAJE KAWY

espresso - podawana w niewielkiej filiżance z grubej porcelany napełniona do połowy ciemnym kremowym naparem.
ristretto - mocniejsza wersja espresso (mniej napaaru)
lungo - słabsze espresso (więcej naparu)
macchiato - espresso z dodatkiem cieplego spienionego mleka
macchiato freddo - espresso z dodatkiem zimnego mleka
marocchino - macchiato posypane kako
doppio - podwójne espresso
shakerato - wstrząsane z kostkami lodu i cukrem
cappuccino - połączenie spienionego mleka z espresso
coretto - espresso z odrobiną alkoholu (np. likieru lub grappy)
moka - kawa parzona w "caffetierce" ( metalowym imbryku), jest bardzo aromatyczna i jednoczesnie łagodna w smaku
decaffeinato - espresso bezkofeinowe
caffè latte - z dużą ilością gorącego spienionego mleka

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...