lunedì 30 maggio 2016

PIEROGI z BOBEM i ZIEMNIAKAMI (MEZZELUNE RIPIENE con FAVE e PATATE)

Pyszna alternatywa dla pierogów ruskich, szcególnie w sezonie na bób! Okraszone boczusiem i pachnące miętą wszystkim posmakują. Polecam gorąco!
Składniki:
na ciasto (ok. 50 sztuk):
0,5 kg mąki, ok. 300 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy
 na farsz:
0,5 kg mąki, 300 g bobu, 2-3 łyżki startego sera typu parmezan,
2 małe młode cebulki, oliwa z oliwek, świeża mięta lub pietruszka,
sól, świeżo mielony pieprz, jajko (opcjonalnie)
dodatkowo:
100 g lekko wędzonego boczku

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotować (najlepiej ze skórką), a następnie jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę.
2.Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeśli ma twarde skorupki, ołuskać bób.
3.Na patelni rozgrzać troszkę oliwy i udusić z odrobiną soli i wody 2 cebulki. pod koniec duszenia dodać ugotowany bób. Uduszony  bób z cebulą zmiksować.
4. W misce połączyć ziemniaki z bobem, startym serem, posiekaną miętą lub pietruszką (nie za dużo!), doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać. W miarę potrzeby dodać jajko (ja nie dodałam).
5.Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wlać oliwę i powoli dolewając wodę, palcami zabierać po troszkę mąki i wyrabiać ciasto. Zagnieść gładkie, miękkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Przykryć szczelnie bawełnianą ściereczką (lub przeźroczystą folią spożywczą) i pozostawić żeby ciasto 'odpoczęło' przez conajmniej pół godziny.
6. Rozwałkować ciasto porcjami  na cieńkie placki, w razie potrzeby podsypywać mąką.
I wykrawać (najlepiej szklanką) krążki.
7. Rozkładać farsz na krążki i sklejać pierogi. Gotowe najlepiej układać na bawełnianej ściereczce lub stolnicy obsypanej mąką i przykryć ściereczką, żeby nie obsychały.
8.W dużym garnku zagotować osoloną wodę z odrobiną oliwy i gotować pierogi  (przez ok.5 min. - od momentu jak wypłynną na powierzchnię).

9.W międzyczasie na dużej patelni rozgrzać troszkę oliwy z oliwek  i podsmażyć boczek pokrojony w kosteczkę.
10. Wyłowić pierogi łyżką cedzakową i przekładać na patelnię z boczkiem. Podsmażyć przez moment i podawać.


Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...