mercoledì 20 gennaio 2016

CIASTO CZEKOLADOWE z MANDARYNKAMI (TORTA al CIOCCOLATO e MANDARINO)

Czekoladowe ciasto z migdałami pachnące mandarynkami
Pyszne, miękkie i wilgotne. Polecam!


















Składniki:
3 jajka, 110 g cukru, 150 g gorzkiej czekolady, 60 ml oleju roślinnego, 3 mandarynki (sok z 3 i skórka z 2), 100 g migdałów, 100 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
do dekoracji:cukier puder, mandarynki do dekoracji, płatki czekoladowe, kolorowe czekoladowe cukiereczki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Migdały zmiksuj bardzo drobno  rozdrabniczem.
2. Wyciśnij sok z mandarynek i zetrzyj skórkę.
3.W rondelku  o grubym dnie (lub w kąpieli wodnej) rozpuść  pokrojoną na kawałeczki czekoladą (ciągle mieszaj).
4.Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na puszysta jasną masę.
5.Zmniejsz obroty miksera do minimum i dodaj roztopioną czekoladę, sok i skórkę z mandarynek oraz olej.
6. Teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksowane migdały.
Dokładnie wymieszaj.
7.Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24-26 cm (najlepiej ze zdejmowanym pierścieniem) wysmarowanej masłem i oprószonych mąką (ja dół wyścielam papierem, a boki smaruje).
8.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez  ok. 25-30 minut.
9.Podaj posypane cukrem pudrem, czekoladą i udekorowane mandarynkami.
Rady:
W przepisie oryginalnym podana jest tortownica o średnicy 23 cm (ciasto wyjdzie wyższe).
Zamiast mandarynek mozna użyć soku i skórki z pomarańczy (lecz smak będzie nieco inny).

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...