Czekoladowe ciasto z
migdałami pachnące mandarynkami.
Pyszne, miękkie i wilgotne.
Polecam!
Składniki:
3 jajka, 110 g cukru, 150 g gorzkiej czekolady, 60 ml
oleju roślinnego, 3 mandarynki (sok z 3 i skórka z 2), 100 g migdałów, 100 g
mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
do dekoracji:cukier puder, mandarynki do dekoracji, płatki czekoladowe,
kolorowe czekoladowe cukiereczki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Migdały zmiksuj bardzo drobno rozdrabniczem.
2. Wyciśnij sok z mandarynek i zetrzyj skórkę.
3.W rondelku o grubym dnie (lub
w kąpieli wodnej) rozpuść pokrojoną na
kawałeczki czekoladą (ciągle mieszaj).
4.Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na puszysta jasną
masę.
5.Zmniejsz obroty miksera do minimum i dodaj roztopioną
czekoladę, sok i skórkę z mandarynek oraz olej.
6. Teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i
zmiksowane migdały.
Dokładnie wymieszaj.
7.Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24-26 cm
(najlepiej ze zdejmowanym pierścieniem) wysmarowanej masłem i oprószonych mąką
(ja dół wyścielam papierem, a boki smaruje).
8.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25-30 minut.
9.Podaj posypane cukrem pudrem, czekoladą i udekorowane
mandarynkami.
Rady:
W przepisie oryginalnym podana jest tortownica o średnicy
23 cm (ciasto wyjdzie wyższe).
Zamiast mandarynek mozna użyć soku i skórki z pomarańczy
(lecz smak będzie nieco inny).
Nessun commento:
Posta un commento