Włosi jedzą makaron ze wszyskim, to prawda!...nawet z ziemniakami ;)
Nie mogłam w to uwierzyć dopóki nie spróbowałam. To rodzaj gęstej aromatycznej
zupy ziemniaczanej z makaronem. Pycha! Robię ją bardzo często szczególnie w
sezonie jesienno- zimowym.
Składniki:
250 g makaronu (dość drobnego), 4 bardzo duże ziemniaki (ok. 500 g), 1
łodyga selera naciowego, 1 duży ząbek czosnku, 2 gałązki rozmarynu lub 4 listki
szałwi, ok. 5 łyżek oliwy z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
1.Seler dokładnie umyć i oczyścić z ewentualnej włóknistej
"skórki", pokroić w drobną kosteczkę. Ziemniaki obrać i również dość
drobno pokroić.
2. W dość dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek (w całości),
rozmaryn lub szałwię (w całości) oraz pokrojone warzywa. Podsmażyć przez chwilę
na oliwie (ok. 2 min.) poczym zalać wodą (tak żeby wszysko przykryć), posolić i
gotować aż ziemniaki zaczną się powoli rozgotowywać (ok. 30 minut, w zależności
od ziemniaków).
3. Usunąć czosnek i rozmaryn, a następnie dodać makaron. Gotować, aż
makaron będzie miękki (w razie potrzeby podlewając wrzącą wodą). Doprawić solą
i świeżo zmielonym pieprzem. Pozostawić pod przykryciem, aby smaki się
przegryzły (ok. 15 -20 min).
4. Tak przygotowany makaron powinien mieć konsystencję gęstej kremowej
zupy z kawałkami ziemniaków. Podaję się go w głębokich talerzach i je łyżką.
Buon Appetito!
Rady:
Świeże zioła można zastąpić dobrej jakości suszonymi.
Do przygotowania tej potrawy nadaaje się każdy rodzaj makaronu(
wielkości ok. 5mm).
Dla urozmaicenia smaku można dodać bardzo drobno pokrojonego
malutkiego prawdziwka (świeżego lub
mrożonego).
Nessun commento:
Posta un commento