Mimoza to pięknie pachnąca, żółta akacja zwiastująca we Włoszech wiosnę.
Takie wytrawne ciasto wypełnione serkiem, jajkami, wiosennymi warzywami
i szynką pięknie zaprezentuje się na Wielkanocnym stole.
Takie wytrawne ciasto wypełnione serkiem, jajkami, wiosennymi warzywami
i szynką pięknie zaprezentuje się na Wielkanocnym stole.
Składniki:
na ciasto:
6 jajek, 100 g
mąki, 60 g mąki ziemniaczanej, 100 g
zmielonych na mąkę migdałów, 3 łyżeczki
proszku do pieczenia
wg
uznania: 1/3 łyżeczki kurkumy lub żółty barwnik spożywczy
szczypta
soli
na farsz serowy:
300 g
serka ricotta (lub twarogu rozrobionego z odrobiną śmietany),
150 g serka
ricotty, sól, pieprz,
świeże zioła (pietruszka lub bazylia lub mięta)
dodatkowo:
200 g
zielonej fasolki szparagowej lub szparag lub zielonego groszku,
150 g
cieniutko pokrojonej szynki,
3 jajka
ugotowane na twardo ( 1 potrzbne do dekoracji),
sól, pieprz, świeże zioła (do dekoracji)
Przygotowanie:
1.
Przygotować ciasto. Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli. Ciągle mieszając na niskich obrotach dodać starty na bardzo drobnej tarce parmezaan i zmielone migdały. Następnie dodać mąkę, mąkę
ziemniaczaną i proszek do pieczenia
przesiać i delikatnie połączyć z
masą przy pomocy szpatułki.
Blaszkę wykłożyć
papierem do pieczenia. Wylać ciasto
do foremkii i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 25 min. Wyjąć z
piekarnika i wystudzić na 'kratce'.
2.Fasolkę (szparagi lub grozek) dokładnie umyć i obciąć końcówki.
Fasolkę wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować przez około 10 minut
(musi być miękka), odcedzić i przelać lodowatą wodą ( w ten sposób zachowa swój ładny zielony kolor). Wystudzić.
3.Jajak
ugotować na twardo, wystydzić, obrać ze skorupki i pokroić w plasterki.
4.Przygotować farsz serowy.
W
misce połączyć ricottę z serkiem
maskarpone, doprwić solą, pieprzem i ziołami.
5.
Miskę o średnicy ok. 24 cm. Wyścielić przeźroczystą folia spożywczą. Ciasto pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
6. Wyścielić
szczelnie miskę pierwszą warstwą pokrojonego ciasta.
7. Dno
kopuły wypełnić paroma łyżkami
farszu serowego.
8. Ułożyć warstwę fasolki.
9.Poukładać
pokrojone jajka.
10.Rozłożyć parę
palasterków cieniutko pokrojonej szynki.
Tak
swoerzone wartwy przykryć wartwami
pokrojonego ciasta i stworzyć kolejne
wartwy składników do momentu wypełnienia całej miski (powstaną 2-3 wartwy
kremu). Zakończyć wypełnianie miski warstwą biszkoptu.
!!!
Pozostawić farsz kremowy, niezbędny do posmarowania kopuły i
do dekoracji oraz ciasto potrzebnego do
dekoracji.
11.
Przykryć miskę talerzem o wielkości miski i
owinąć szczelnie folią spożywczą.
Wsadzić do lodówki najlepiej na całą noc.
12.
Następnego dnia odwinąć z foli, ściągnąć talerz, przykryć talerzem,
na którym będziemy podawać ciastem, odwrócić, ściągnąć miskę
i folię.
13.Kopułę posmarować odłożonym farszem (można
ewentualnie dodać trochę śmietany
lub mleka, aby lepiej się
rozsmarowywał).
14Odłożone
ciasto pokroić w kosteczkę, a następnie obsyp kwadracikami ciasto. I oto wasza Mimosa jest gotowa, czyż nie jest piękna i nie przypomina wyglądem
tej prawdziwej. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
15.Udekoruj
kopułę pozostałym farszem jajkiem i świeżymi ziołami.
Nessun commento:
Posta un commento