sabato 19 marzo 2016

WIOSENNO- WILKANOCNA KOPUŁA "MIMOZA " (MIMOSA SALATA di PRIMAVERA)

Mimoza to pięknie pachnąca, żółta akacja zwiastująca we Włoszech  wiosnę.
Takie wytrawne ciasto wypełnione serkiem, jajkami, wiosennymi warzywami
 i szynką pięknie zaprezentuje się na Wielkanocnym stole.
Składniki:
na ciasto:
6 jajek, 100 g mąki, 60 g mąki ziemniaczanej, 100 g zmielonych na mąkę migdałów, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
wg uznania: 1/3 łyżeczki kurkumy  lub żółty barwnik spożywczy
szczypta soli
na farsz serowy:
300 g serka ricotta (lub twarogu rozrobionego z odrobiną śmietany),
150 g serka ricotty, sól, pieprz,
świeże zioła (pietruszka lub bazylia lub mięta)
dodatkowo:
200 g zielonej fasolki szparagowej lub szparag lub zielonego groszku,
150 g cieniutko pokrojonej szynki,
3 jajka ugotowane na twardo ( 1 potrzbne do dekoracji),
sól, pieprz, świeże zioła (do dekoracji)























Przygotowanie:
1. Przygotować ciasto. Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli. Ciągle mieszając na niskich obrotach dodać starty na bardzo drobnej tarce parmezaan i zmielone migdały. Następnie dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie połączyć z masą przy pomocy szpatułki.
Blaszkę wykłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do foremkii i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 25 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na 'kratce'.
2.Fasolkę (szparagi lub grozek) dokładnie umyć i obciąć końcówki.   Fasolkę wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować przez około 10 minut (musi być miękka), odcedzić i przelać lodowatą wodą ( w ten sposób zachowa swój ładny zielony kolor). Wystudzić.
3.Jajak ugotować na twardo, wystydzić, obrać ze skorupki i pokroić w plasterki.
4.Przygotować farsz serowy.
W misce połączyć ricottę z serkiem maskarpone, doprwić solą, pieprzem i ziołami.
5. Miskę o średnicy ok. 24 cm. Wyścielić przeźroczystą folia spożywczą. Ciasto pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
6. Wyścielić szczelnie miskę pierwszą warstwą pokrojonego ciasta.
7. Dno kopuły wypełnić paroma łyżkami farszu serowego.
8. Ułożyć warstwę fasolki.
9.Poukładać pokrojone jajka.
10.Rozłożyć parę palasterków cieniutko pokrojonej szynki.
Tak swoerzone wartwy przykryć wartwami pokrojonego ciasta i stworzyć kolejne wartwy składników do momentu wypełnienia całej miski (powstaną 2-3 wartwy kremu). Zakończyć wypełnianie miski warstwą biszkoptu.
!!! Pozostawić  farsz kremowy, niezbędny do posmarowania kopuły i do dekoracji oraz  ciasto potrzebnego do dekoracji.
11. Przykryć miskę talerzem o wielkości miski i owinąć szczelnie folią spożywczą.
Wsadzić do lodówki najlepiej na całą noc.
12. Następnego dnia odwinąć z foli, ściągnąć talerz, przykryć talerzem, na którym będziemy podawać ciastem, odwrócić, ściągnąć miskę i folię.
13.Kopułę posmarować odłożonym farszem (można ewentualnie dodać trochę śmietany lub mleka, aby lepiej się rozsmarowywał).
14Odłożone ciasto pokroić w kosteczkę, a następnie obsyp kwadracikami ciasto. I oto wasza Mimosa jest gotowa, czyż nie jest piękna i nie przypomina wyglądem tej prawdziwej. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
15.Udekoruj kopułę pozostałym farszem jajkiem i świeżymi ziołami. 

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...