Tradycyjny chleb wielkanocny w
formie gniazda z jajkiem, który jest symbolem życia. Przygotowuje się go gwnie
na południu Włoch . Pięknie się prezentuje, ale też wyśmmienicie smakuje.
Bardzo długo zachowuje świeżość.
Składniki:
500 g mąki, 50 g smalcu, 3 jajka, 25 g świeżych drożdży,
¼ szki ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru, 5 g soli,
szczypta pieprzu (opcjonalnie)
dodatkowo:
1 jajko do dekoracji
Sposób przygotowania:
1.Wykonać zaczyn. W ¼ szklance ciepłej wody
rozmieszać drożdże z cukrem i łyżką mąki Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
2. Do mąki z mąka dodać sól, rozczyn, jajka i smalec
(w temp.pokojowej). Wyrabiać przez ok. 10-15 minut.Ciasto nie może być zbyt
twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia na min.1 godzinę.
3. Wyrośnięte
ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat lekko obsypany mąką. Odłożyć troszkę ciasta
(będzie potrzebne do przymocowania jajka). Pozostałe ciasto delikatnie wyrobić
i uformować okrągły bochenek.
4. Dużą blaszkę (najlepiej kwadratową, oryginalną z
pieca) posmarować olejem lub wyścielić papierem do pieczenia. Ułożyć na
niej uformowany wcześniej chlebek,
zrobić wgłebienie na środku (można wsadzić szklankę) i pozostawić do wyrastania
na ok. 2 godziny. Ciasto musi przynajmniej podwoić swoją objętość (w piecu już
mało rośnie).
5. Do wyrośniętego ciasta w środkowe wgłebienie
włożyć jajko (dobrze umyte, surowe).
Przymocować je do chleba za pomocą wałeczków (z odłożonego wcześniej
ciasta) tworząć na jajku krzyżyk.5
6.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 1
godz.
Buon appetito!!!
Rady:
Z tej porcji można wykonać dwa 2 mniejsze chlebki, w
tym przypadku potrzebne wam będą dodatkowo dwa surowe jajka nie jedno.
Po paru dniach gdy chleb nie jest juz świeży Włosi
moczą go w odrobinie wody, a następnie obkładają sałatka z pomidorów, bazylii i
oliwy. Pycha!
wielkanoc, wielkanoc we włoszech, tradycje włoskie,
chleb wielkanocny, chleb z jajkiem, gniazdo wielkanocne
Nessun commento:
Posta un commento