Tak przygotowane jajka będą się pięknie prezentować na
Wielkanocnym stole.
Składniki:
6 jajek
na zalewe:
100 ml gotowego
koncentratu buraczkowego, 3 łyżki octu, 100 ml wody, pół łyżeczki soli,1 łyżeczka cukru, liść laurowy, pieprz w kulkach
dodatkowo do podania (opcjonalnie):
ulubiony farsz, majonez, sos tatarski
piepruszka, szczypiorek, mięta
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotować na
twardo i obrać ze skórki.
2. Wszystkie
składniki zalewy wrzucić do garnka i zagotować. Wystudzić.
3. Zimną zalewą
zalać ugotowane jajka (tak, żeby były w całości przykryte zalewą) i
przechowywać w lodówce przez całą noc.
4. Jajka przekroić
na pół, rozłożyć na półmisku i posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Można nadziewać ulubionym farszem lub
podawać z sosem tatarskim lub majonezem.
Buon Appetito!
Rady:
Jajka już po paru
godzinach będą kolorowe, im dłużej będą moczyły się w zalewie tym kolor będzie
bardziej intensywny.
Nessun commento:
Posta un commento