sabato 19 marzo 2016

JAJKA FARBOWE w ZALEWIE BURACZANEJ (UOVO COLORATE con BARBABIETOLE)

Tak przygotowane jajka będą się pięknie prezentować na Wielkanocnym stole.

Składniki:
6 jajek
na zalewe:
100 ml gotowego koncentratu buraczkowego, 3 łyżki octu, 100 ml wody, pół łyżeczki soli,1 łyżeczka cukru, liść laurowy, pieprz w kulkach 
dodatkowo do podania (opcjonalnie):
ulubiony farsz, majonez, sos tatarski
piepruszka, szczypiorek, mięta

Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotować na twardo i obrać ze skórki.
2. Wszystkie składniki zalewy wrzucić do garnka i zagotować. Wystudzić.
3. Zimną zalewą zalać ugotowane jajka (tak, żeby były w całości przykryte zalewą) i przechowywać w lodówce przez całą noc.
4. Jajka przekroić na pół, rozłożyć na półmisku i posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. Można  nadziewać ulubionym farszem lub podawać z sosem tatarskim lub majonezem.
Buon Appetito!
Rady:
Jajka już po paru godzinach będą kolorowe, im dłużej będą moczyły się w zalewie tym kolor będzie bardziej intensywny.

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...