sabato 19 marzo 2016

"PASTIERA"WŁOSKI SERNIK WIELKANOCNY

Dla tych, którzy lubią modyfikować tradycje, na najbliższą Wielkanoc polecam upieczenie tego włoskiego sernika.

Do przygotowania Pastiery używa się ugotowanej pszenicy i delikatnej  puszystej ricotty, ale równie dobrze sprawdzi się polski twaróg. 
Składniki:
na kruche ciasto:
350 mąki, 140g cukru, 140g masła, 2 jajka,
szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, skórka z 1 /2 cytryny
na masę sorow -pszeniczną:
500 g sera ricotta (lub ewentualnie twarogu "z wiaderka"),
400 g ugotowanej do miękkości pszenicy (ok.150-200g suchej),
200 g cukru (można dać więcej wg uznania, oryginalny przepis przewiduje 400 g;),
100 g mleka, 30 g masła, 5 jajek +2 żółtka, ok.50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy, 
ok.50 g kandyzowanej skórki z  cedru, 40 ml wody z kwiatu pomarańczy (l'acqua fior d'arancio), skórka z 1 /2 cytryny
dodatkowo:
cukier puder (do decoracji)

Sposób przygotowania:
1.Przygotować  kruche ciasto.
Do miski  lub na stolnicę przesiać  makę z proszkiem do pieczenia, wymieszać  ją z cukrem i szczyptą soli. Dodać  pokrojone na kawałki masło i  posiekać  z mąka. Nastepnie dodać  jajka i startą bardzo drobno skórkę z cytryny (tylko żółtą część, biała jest gorzka!) i szybko zagniesc ciasto. Owinac w folie i wlożyc do lodówki na min. 1 godzinę.
2. Przygotować pszenicę.
Obłuskaną pszenicę dokładnie płuczemy, zalewamy zimna wodą i moczyć przez min. 1 noc (lepiej dłużej). Po tym czasie wypłukać pszenicę, zalać czystą wodą i gotować do miękkości. Musi być bardzo miękka, prawie rozgotowana. Ja gotuję w garnku ciśnieniwym, jest znacznie szybciej.
Ugotowan do miekkści pszenicę zalać  mlekiem, dodać masło i  gotować  często mieszając prze ok. 15  min aż uzyskamy gesty krem. Wystudzić.
3.Przygotować  masę serowo-pszeniczną.
Mikserem wymieszać  ricottę z cukrem, a następnie  ciągle mieszając dodawać kolejno  jajka i żółtka. Nastepnie dodać wystudzone  krem z pszenicy.  Na koniec dodać wodę z kwiatu pomarańczy i kandyzowane. Masa serowa będzie dość rzadka! Bez obaw;)
4.Okrągłą formę  (o średnicy 32 cm) wyłożyć  papierem do pieczenia. Rozwałkować  2/3 zimnego ciasta na okrągły placek na  grubość ok. 0,5 cm. i wyłożyć  nim formę (również brzegi). Wylać  masę serową. Pozostałe ciasto  rozwałkować, wyciąć  z niego paski i ulożyć na ciescie tworząc ozdobna kratkę.
5.Piec w nagrzanym do  180°C piekarniku przez ok. 1 godzinę . Po upieczeniu  wyciągnąć z piekarnika i  wystudzić w foremce.
Pastierę podawać posypaną cukrem pudrem. 

Rady:
Pastiera najlepiej smakuje  na 2, 3 dzień po upieczeniu, dlatego też tradycyjnie przygotowuje się ją w Wielki Piątek w ten sposób na Wielkanoc jest wyśmienita.
Przechowuje się idealnie w lodówce nawet przez 10 dni (przykryta najlepiej bawełnianą ściereczka, nie przeźroczystą folią bo tworzy się wilgoć!).
Pastiere wyciągnąć z lodówki min. 1 godzinę przed spożyciem.

Inna wersja Pastiery to wersja z ryżem. Postępuje się identycznie jak w przypadku tej tradycyjnej tylko, że do masy serowej zamiast ugotowanej pszenicy daje się ugotowany ryż.

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...