Dla tych, którzy lubią modyfikować
tradycje, na najbliższą Wielkanoc polecam upieczenie tego włoskiego sernika.
Do przygotowania Pastiery
używa się ugotowanej pszenicy i delikatnej
puszystej ricotty, ale równie dobrze sprawdzi się polski twaróg.
Składniki:
na kruche ciasto:
350 mąki, 140g cukru, 140g masła, 2 jajka,
szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, skórka z 1 /2 cytryny
na masę sorow -pszeniczną:
500 g sera ricotta (lub ewentualnie twarogu "z
wiaderka"),
400 g ugotowanej do miękkości pszenicy (ok.150-200g
suchej),
200 g cukru (można dać więcej wg uznania, oryginalny
przepis przewiduje 400 g;),
100 g mleka, 30 g masła, 5 jajek +2 żółtka, ok.50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy,
ok.50 g kandyzowanej skórki z cedru, 40 ml wody z kwiatu pomarańczy (l'acqua fior
d'arancio), skórka z 1 /2 cytryny
dodatkowo:
Sposób przygotowania:
1.Przygotować
kruche ciasto.
Do miski lub
na stolnicę przesiać makę z proszkiem do
pieczenia, wymieszać ją z cukrem i
szczyptą soli. Dodać pokrojone na
kawałki masło i posiekać z mąka. Nastepnie dodać jajka i startą bardzo drobno skórkę z cytryny
(tylko żółtą część, biała jest gorzka!) i szybko zagniesc ciasto. Owinac w
folie i wlożyc do lodówki na min. 1 godzinę.
2. Przygotować pszenicę.
Obłuskaną pszenicę dokładnie płuczemy, zalewamy zimna
wodą i moczyć przez min. 1 noc (lepiej dłużej). Po tym czasie wypłukać
pszenicę, zalać czystą wodą i gotować do miękkości. Musi być bardzo miękka,
prawie rozgotowana. Ja gotuję w garnku ciśnieniwym, jest znacznie szybciej.
Ugotowan do miekkści pszenicę zalać mlekiem, dodać masło i gotować
często mieszając prze ok. 15 min
aż uzyskamy gesty krem. Wystudzić.
3.Przygotować
masę serowo-pszeniczną.
Mikserem wymieszać
ricottę z cukrem, a następnie
ciągle mieszając dodawać kolejno
jajka i żółtka. Nastepnie dodać wystudzone krem z pszenicy. Na koniec dodać wodę z kwiatu pomarańczy i
kandyzowane. Masa serowa będzie dość rzadka! Bez obaw;)
4.Okrągłą formę
(o średnicy 32 cm) wyłożyć
papierem do pieczenia. Rozwałkować
2/3 zimnego ciasta na okrągły placek na
grubość ok. 0,5 cm. i wyłożyć nim
formę (również brzegi). Wylać masę
serową. Pozostałe ciasto rozwałkować,
wyciąć z niego paski i ulożyć na ciescie
tworząc ozdobna kratkę.
5.Piec w nagrzanym do
180°C piekarniku przez ok. 1 godzinę . Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wystudzić w foremce.
Pastierę podawać posypaną cukrem pudrem.
Rady:
Pastiera najlepiej smakuje na 2, 3 dzień po
upieczeniu, dlatego też tradycyjnie przygotowuje się ją w Wielki Piątek w ten
sposób na Wielkanoc jest wyśmienita.
Przechowuje się idealnie w lodówce nawet przez 10 dni
(przykryta najlepiej bawełnianą ściereczka, nie przeźroczystą folią bo tworzy
się wilgoć!).
Pastiere wyciągnąć z lodówki min. 1 godzinę przed
spożyciem.
Inna wersja Pastiery to wersja z ryżem. Postępuje się
identycznie jak w przypadku tej tradycyjnej tylko, że do masy serowej zamiast
ugotowanej pszenicy daje się ugotowany ryż.
Nessun commento:
Posta un commento