Idealne na zbliżającą się Wielkanoc
i na każdą inną okazję. Farsz z cukini z
dodatkiem mięty o bardzo ciekawym i świeżym smaku.
Składniki:
6 jajek
300 g młodej cukini, 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku,
sól, pieprz, szczypiorek lub mięta
majonez
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo i bardzo dobrze schłodzić.
Przekroić na pół i wyciągnąć żółtka.
2. Cukinię (wybrać młodą, ok. 20 cm długości) wraz ze
skórką pokroić na bardzo dobrą kosteczkę. Na patelni rozgrzać troszkę masła,
dodać ząbek czosnku (w całości), pokrojoną cukinię i podsmażyć na patelni do
momentu aż cukinia zmięknie. Pod koniec duszenia dodaj troszeczkę pokrojonej
bardzo drobno mięty. Wystudzić.
3. Żółtko rozetrzeć widelcem, połączyć z cukinią oraz
drobno pokrojonym szczypiorkiem. Dodać majonez (nie za dużo), tyle żeby uzyskać
odpowiednią konsystencję. Doprawić solą i pieprzem
4.Farsz nałożyć do worka cukierniczego z końcówka w
kształcie gwiazdki, białka rozłożyć na półmisku i nadziewać farszem.
Buon Appetito!
Nessun commento:
Posta un commento