sabato 19 marzo 2016

JAJKA z NADZIENIEM z CUKINII (UOVA con la FARCIA di ZUCCHINE)

Idealne na zbliżającą się Wielkanoc i na każdą inną okazję. Farsz z cukini  z dodatkiem mięty o bardzo ciekawym i świeżym smaku. 
Składniki:
6 jajek
300 g młodej cukini, 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku,
sól, pieprz, szczypiorek lub mięta
majonez

Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo i bardzo dobrze schłodzić. Przekroić na pół i wyciągnąć żółtka.
2. Cukinię (wybrać młodą, ok. 20 cm długości) wraz ze skórką pokroić na bardzo dobrą kosteczkę. Na patelni rozgrzać troszkę masła, dodać ząbek czosnku (w całości), pokrojoną cukinię i podsmażyć na patelni do momentu aż cukinia zmięknie. Pod koniec duszenia dodaj troszeczkę pokrojonej bardzo drobno mięty.  Wystudzić.
3. Żółtko rozetrzeć widelcem, połączyć z cukinią oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem. Dodać majonez (nie za dużo), tyle żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić solą i pieprzem
4.Farsz nałożyć do worka cukierniczego z końcówka w kształcie gwiazdki, białka rozłożyć na półmisku i nadziewać farszem.
Buon Appetito!

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...