Sos pieczarkowy nie musi być zawsze śmietanowy!
Proponuję Wam jego pomidorową wersję z dodatkiem mięsa mielonego.
Podany z makaronem będzie pysznym i pożywnym daniem.
Proponuję Wam jego pomidorową wersję z dodatkiem mięsa mielonego.
Podany z makaronem będzie pysznym i pożywnym daniem.
Składniki:
500 g makaronu np.
rigatoni, penne itp.
300 g mięsa mielonego, 300 g pieczarek, ok.0,8 l przecieru pomidorowego (passaty) lub
pomidory pelati
2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku lub mała cebulka, natka pietruszki, sól, pieprz
starty parmezan - do posypania (opcjonalnie)
Ingredienti:
500 g di rigatoni/ penne ecc.
300 g di salsiccia, 300 g champignon, 750 ml di passata di pomodoro oppure i pomodori pelati, 2 cucchiai di oliob d'oliva, 1 spicchio d'aglio o la cipolla piccola,prezzemolo,
sale, pepe, formaggio grattugiato ( a piacere)
Sposób przygotowania:
1.Do wysokiego garnka wlać oliwe i dodać ząbek czosnku ( w całości) lub pokrojoną drobno cebulkę. Po chwili dodać rozdrobnione w palcach mięso mielone, chwilkę podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki, a następnie doprawić solą i pieprzem i wlać przecier pomidorowy (lub rozgniecione pomidory pelati). Gotować przez min. 30 minut. Od czasu do czasu mieszając.
2.W międzyczasie w dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić makaron i ugotować al dente.
3.Gotowy sos doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowanym makaronem i podawać posypany natką pietruszki. Można dodatkowo posypać startym parmezanem.
Rady:
Makaron wyśmienicie
smakuje z lampką póśłwytrawnego czerwonego
wina ;)
Da leccarsi le dita veramente!!!!
RispondiEliminaDA oggi mi trovi tra i tuoi followers ;-)