Pyszna owocowa sałatka pachnąca cynamonem, anyżem i
gożdzikami. Prawdziwie zimowe klimaty. Można do niej użyć wszystkich możliwych
cytrusów.
Wykorzystajcie sezon na te pełne witamin owoce.
Wykorzystajcie sezon na te pełne witamin owoce.
Składniki:
pomarańcze , mandarynki, klementynki, grejpfrut, cytryna lub limonka,
kiwi (chociaż nie cytrus, ale fajnie się komponuje i
dodaje koloru)
do przyprawienia:
2 łyżki miodu, sok z 1 cytryny, sok z 1 pomarańcza, parę goździków, 3 gwiazdki anyżu,
1 kawałek kory cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej
Ingredienti:
arance, mandarini, clementine, pompelmo, limone o
lime,
kiwi (anche se non è un agrume ci sta benissimo)
kiwi (anche se non è un agrume ci sta benissimo)
per il condimento:
2 cucchiai di miele, succo di 1 arancia, succo di 1
limone,
1 cucchiaio di Selezione di spezie per il Vin Brulè Cannamela (tra qui: chiodi di garofano, anice stellatola, cannella in stecca)
1 cucchiaio di Selezione di spezie per il Vin Brulè Cannamela (tra qui: chiodi di garofano, anice stellatola, cannella in stecca)
Sposób przygotowania:
1. Przygotować miód z przyprawami.
W rondelku rozpuścić miód razem z sokiem z cytryny i
pomarańczy, dodać wszyskie przyprawy. I odstawić aż miód przejdzie zapachem
przypraw.
2. Dokładnie umyć i obrać wszystkie owoce, a następnie
pokroić na ćwiartki i plasterki (grejpfrut i jeśli to możliwe także pomarańcze
oczyścić z białych "błonek").
3. Przełożyć owoce do miski (lub bezpośrednie do
salaterek ) i zalać wcześniej przygotowanym miodem. Delikatnie wymieszać.
Można odstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Preparazione:
1. Sciogli in una casseruola 2 cucchiai di miele
insieme al succo di un’arancia e di un limone e le spezie.
2. In una terrina metti arance e pompelmi sbucciate ( possibilmente
pelate a vivo) e tagliate a fette. Sbuccia e dividi a piccoli spicchi i
mandarini e le clementine. Sbuccia e taglia
a fettine i kiwi.
3. Nella stessa terrina versa (attraverso un colino) lo sciroppo che hai appena
preparato, mescola bene la frutta e
metti in frigorifero per mezz'ora a riposare.
Rady:
Jeśli nie dysponujecie przyprawami w kawałeczkach
można dodać do miodu szczyptę gotowej
przyprawy do grzańca.
Nessun commento:
Posta un commento