sabato 20 febbraio 2016

PIZZA "SŁOŃCE ITALII" (PIZZA SOLE D'ITALIA)

ż innego niż ta oto PIZZA nie reprezentuje lepiej słonecznych Włoch?
Klasyczna  Margherita w innej odsłonie;)
Składniki:
na ciasto
(na  pizze o średnicy ok. 32 cm):
200 g mąki, 8 g świeżych drożdży, ok. 120 ml ciepłej wody,
 1/2 łyżeczki soli, 1łyżeczkiacukru
1 łyżka oliwy z oliwek 
na sos pomidorowy:
ok. 200 ml passaty pomidorowej (przecieru) lub pomidory z puszki bez skórki,
oliwa z oliwek, oregano, sól
dodatowo:
1 mozzarella, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, świeża bazylia
Sposób przygotowania:
1.Wykonaj ciasto.
Drożdże wymieszaj z cukrem, odrobiną ciepłej wody i 1 łyżką mąki, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce. 
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn 
i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób 
będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki). Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
2.Do garnka wlej passatę, trochę oliwy do smaku, dopraw solą i oregano. Następnie gotuj pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 20 min.)
3.Z wyrośniętego ciasta (juz bez wyrabiania) uformuj rękami na papierze do pieczenia placek o średnicy ok. 32 cm.
4.Teraz przy używając małej miseczki narysuj środkowy okrąg i przetnij go na 8 równych części.
5.Tak sworzony okrąg przenieś wraz z papierem na blaszke i posmaruj ciasto sosem pomidorowym.
6.Na pomidory ułóż pokrojoną w drobną kosteczkę mozzarellę (wyciśniętą z serwatki). Posyp oregano, posól do smaku i polej odrobiną oliwy.
7.Teraz poprzykrywaj trójkątami, zawijając je delikatnie pod zewnętrzną krawędź ciasta ( w ten sposób nie otworzą sie w trakcie pieczenia).
8.Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250˚C
Włóż blachę z przygotowaną pizzą na dolną część piekarnika.
Piecz przez  ok.15 - 20 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.
Po wyciągnięciu z pieca udekoruj
świeżą bazyliąBUON APPETITO!!!


Rady:
Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego, zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania. Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna!

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...