Takie ravioli w kształcie serduszek mogą być swalentynkowym pomysłem na obiad lub romantyczną kolację we dwoje. A do tego jakie smaczne….Polecam od serca;)
Składniki:
na ciasto:
0,4 kg mąki, 3 jajka, ok. 100 ml letniej wody,
ok. 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego, szczypta soli
ok. 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego, szczypta soli
na nadzienie:
250 g ricotty, 50 g startego sera typu parmezan, 100 g startego sera typu parmezan
1 jajko, 1 ugotowany średni ziemniak, 6 listków świeżej bazylii, sól, czarny pieprz, szczypta gałki muszkatołowa (wg uznania)
dodatkowo:
białko lub ewentualnie
woda do posmarowania ciasta
ok. 150 g masła, ok. 50 g startego sera typu parmezan, świeża bazylia
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić
wgłębienie, wbić do środka jajka
i dodać koncentrat. Roztrzepywać widelcem jajka zabierając po
trochu mąki. Jak masa jajecznia zgęsnieje zacząć zagniatać ciasto rękami i dodawać po troszkę wody(tyle ile 'zabierze ciast'). Ciasto powinno być dość miękkie i
elastyczne. Uformować kulę z ciasta,
zawinąć w przeźroczystą folię spożywczą i odstawić na min.0,5 godziny. Po tym czasie ciasto odpocznie i
będzie się lepiej rozwałkowywać.
2.W międzyczasie przygotować nadzienie. W misce połączyć ze sobą przeciśniętego przez praskę ziemniak, ricottę (odcedzoną na sitku z
serwatki), starty na drobnej tarce parmezan, jajko, pokrojone drobno listki bazylii. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Nadzienie
wstawić do lodówki.
3. Ciasto podzielić na części. Porcję ciasta rozwałkowywać wałkiem na cienki placek (stolnicę w razie
potrzeby podsypywać mąką). Nałożyć (w odstępachw ok. 3 cm od siebie) farsz (ok. 1 łyżeczki na 1 serduszko). Ilość farszu i odległość zależy od wielkości foremki- serduszka jakim dysponujecie. Ciasto naokoło farszu posmarować rozkłóconym
białkiem lub wodą.
4.Teraz przykryć kolejnym rozwałkowanym plackiem ciasta,
palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem (wypychajc powietrze), a
następnie foremką wycinać serduszka (z farszem znajdującym się w centrum).
5.Zagotować osoloną wodę, włożyć porcję pierożków i gotować przez około 5-7 minut (zależy od grubości ciasta).
6. W międzyczasie na głębkiej patelnię roztopić masło, dodać parę liskówbazylii .Ugotowane serca wyjąć łyżką cedzakową i włożyć na
patelnię z masłem, delikatnie
wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać posypane startym
parmezanem i udekorowane
listkami bazylii.
Buon Appetito!
Rady:
Kto posiada mikser planetarnym będzie bardzo pomocny.
Podzielić ciasto na części i za pomocą
odpowiedniej przystawki do miksera (wałkowarki) rozwałkować ciasto zgodnie z
instrukcją obsługi waszego modelu miksera, a następnie postępować
zgodnie z pkt. 3 i 4.
Przepiękne!
RispondiEliminaPrawdziwie walentynkowe...
:)
Dziękuję za udział w akcji walentynkowej na Mikserze!
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl