Bardzo efektowne, kolorowe,
pachnące miodem i cytryną.
Na "płatkach" róż gromadzi się słodziutki miód, który posypany jest
cukiereczkami nawiązującymi do kolorowego karnawału.
Składniki :
na ciasto:
500 g mąki, 1 jajko, 3 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 50 g masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 1 łyżka spirytusu lub wódki, ok. 200 ml białego wina, skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
do smażenia:
2 l oleju arachidowego lub słonecznikowego lub smalec
do dekoracji:
ok.200 ml miodu, kolorowe cukiereczki
Przygotowanie:
1. Ze wszyskich składników zagnieść szybko ciast. Dodawać powoli białe wino (tyle ile zabierze
ciasto) i wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta,
2. Uformować kulkę, przykryć szczelnie przeźroczystą folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu przez
conajmniej pół godziny.
3.Wałkiem rozwałkować ciasto na jak najcieńsze placki (im cieńsze tym lepsze), w razie potrzeby podsypywać trochę mąką. Jeśli dysponujecie mikserem z wałkowarką. Podzielić ciasto na części i za pomocą odpowiedniej
przystawki do miksera rozwałkować ciasto zgodnie z
instrukcją obsługi Waszego modelu
miksera.
4. Rozwałkowane ciasto kroić przy pomocy radełka w paski o szerokości ok. 3-4 cm i długości ok. 50 cm.
5. Sklejać ze sobą dwie przeciwległe krawędzie w odległościach co ok. 4 cm.
7. Kontynuować sklejanie róży sklejając odpowiednie płatki ze sobą (im luźniej tym lepiej).
8. Przygotowane róże smażyć na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu około połowy porcji najlepiej zmienić olej i smażyć pozostałe róże.
9. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
10. Miód podgrzać w rondelku, dodać parę łyżek wody, żeby go rozrzedzieć.
11. Róże obficie polać ciepłym miodem i posypać cukiereczkami.
Buon Appetito!
Apetyczne :)
RispondiEliminaDziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji "W krainie miodem płynącej..."