W okresie karnawau we włoskich domach nie może oczywiście zabraknąć
PIZZY,
tym razem na słodko-smażona i posypana cynamonowym cukrem. Pycha!
Składniki:
500 g mąki (najlepiej manitoba), ok.250 ml letniego mleka (może być 2/3 mleka i
1/3 białego wina), 25 g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 łyżka cukru, cukier waniliowy, szcz.soli, skórka z cytryny
dodatkowo:
drobny cukier, cynamon (opcjonalnie), olej do
smażenia
Przygotowanie:
1.W dużej misce przygotować rozczyn. Rozkruszyć drożdże, dodać 1 lyżkę cukru,
pół szklanki letniego mleka i 1 łyżkę mąki. Połączyć ze sobą składniki,
przykryć miskę bawełnianą ściereczką o odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
2.Do miski z podrośniętym zaczynem dodać przesianą mąkę, jajko,
cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny, szczyptę soli.
3.Wyrabiać (dolewając w razie potrzeby letniego mleka) do momentu uzyskania
elastycznego miękkiego ciasta, które zacznie odrywać się od ręki.
Przykryć ściereczką i pozostwić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok. 45
min (musi podwoić swoją objętość).
4. Wyrośnięte ciasto odrywać rękami po kawałeczku, na opruszonej mąką stolnicy
formować małe pizze.
Tak przygotowane pizze układać w odstępach na opruszonej mąką stolnicy
lub blacie i pozostawić przez kolejne 5-10 min. do podrośnięcia.
5. Przygotować miskę z dość dużą ilością drobnego cukru (ok.1 szklanka) i
odrobiną cynamonu.
Rozgrzać olej.Pizze smażyć na złoty kolor (nakłóć widelcem jeśli zacznie
bardzo rosnąć). Wyławiać, poczekać aż ociekną z tłuszczu (najlepiej na
papierowym ręczniku) i wsadzać do miski z cukrem. Obtaczać dokładnie w cukrze i
układać na pólmmisku.
Buon Appetito!
Rada:
Idealna do tego przepisu jest mąka manitoba (ciasto
wychodzi bardziej elastyczn), ale ja prawie zawsze robię ze zwykłej mąki (jak w
tradycyjnym starym przepisie).
Nessun commento:
Posta un commento