Składniki:
na ciasto:
200 g mąki, 10 g masła, 3 żółtka, 1 łyżka cukru, 1 szczypta soli, 1 łyżka spirytusu lub wódki, skórka z 1/2 cytryny, skórka z 1/2 pomarańczy
do smażenia:
olej arachidowy lub słonecznikowego
do dekoracji:
ok. 300 ml miodu (najlepiej wielokwiatowego) lub pół na pół miodu i
cukru, 50 ml wody, migdały (najlepiej płatki), kandyzowane skórka cytryny, pomarańczy (opcjonalnie), skórka z 1/2 cytryny, skórka z 1/2 pomarańczy, kolorowe cukiereczki
Sposób przygotowania:
1.Ze wszyskich składników zagnieść szybko ciasto.Wyrabiać
do momentu uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta (w razie potrzeby, gdy
ciasto będzie zbyt twarde mozna dodać białko), uformować kulkę. Przykryć
szczelnie przeźroczystą folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu przez
conajmniej 1 godzinę.
2.Odrywać po kawałku ciasta i na posypanej lekko mąką
stolnicy lub blacie formować wałeczki o średnicy najlmniejszego palca (śr. 1
cm), a następnie kroić nożem kawałeczki o długości ok.1 cm.
3.Przed smażeniem otrząsnąć z nadmiaru mąki.
4.W dość wysokim garnku (tworzy się piana podczas
smażenia!) rozgrzać olej i smażyć porcjami do uzyskania złotego koloru.
5.Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i
wsypywać do dużej miski.
6.W garnuszku rozpuścić miód, dodać potartą drobno skórkę
z cytryny i z pomarańczy (bez białej cześci- jest gorzka!). Rozrzedzić miód
dodając trochę gorącej wody i dobrze wymieszać.
7.Wlać miód do usmażonych kuleczek, wsypać migdały,
kolorowe cukiereczki i opcjonalnie skórkę kandyzowaną. Wszystko dokładnie
wymieszać.
8.Kuleczki nakładać do papierowych pirotinek tworząc
pojedyncze porcje.
Rady:
Tradycyjnie struffli wykłada się do foremki
na babkę (najlepiej z dziurą) i później odwracając ją na talerzu tworzy się
tzw. koronę. Zamiast używać formy
na babkę z dziurą, można położyć na talerzu szklankę i obłożyć dookoła
wymieszanymi wcześniej z miodem kuleczkami.
Nessun commento:
Posta un commento