Pyszny deser na ciepło, cudownie pachnący miodem,
cytryną i korzennymi przyprawami. Przygotowuje się go w 10 min. na patelni.
Składniki:
3 duże dojrzałe owoce kaki, 1 łyżka
masła, 4 łyżki miodu, sok z połowy cytryny, skórka z pomarańczy lub mandarynki (opcjonalnie), parę goździków, 3 gwiazdki anyżu, 1 kawałek kory cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta cynamonu w proszku
Sposób przygotowania:
1. Umyć owoce.
2. Usunąć liście,
a następnie pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
3. Na patelni rozgrzać masło, ułożyć pokrojone owoce,
gwiazdki anyżu, korę cynamonu i goździki, wycisnąć na owoce sok z
cytryny. Smażyć z każdej strony przez ok. 2 minuty, aż owoce będą miękkie
(tak żeby można było w nie wbić widelec bez oporu). Zdjąć z patelni i ułożyć na
talerzach.
4. Przygotować sos. Na patelnię dodać miód, szczyptę
cynamonu, gałki muszkatałowej i ewentualnie skórkę z pomarańczy lub mandarynki.
Lekko zredukować sos do syropistej konsystencji. Polać nim owoce na talerzach,
można dodatkowo posypać szczyptą cynamonu.
Rady:
Deser będzie jeszcze bardziej wykwintny podany z gałką
lodów waniliowych.
Cudownie pachnący deser na zimowy czas :)
RispondiEliminaDziękuję za udział w akcji "W krainie miodem płynącej..."