Soczysty i słodki arbuz wspaniale kontrastuje ze słonym serem i resztą składników Idealny dodatek do dań z
grilla lub jako samodzielne letnie danie.
Składniki:
150 g sear feta, 10 pomidorków
koktajolowych lub 2 duże pomidory,
1 ogórek, 1 plaster arbuza, garść czarnych oliwek,
cebulka (może być czerwona), 3 kromki chleba (bez skórki lub tostowego),
oliwa z oliwek, świeża bazylia, sól, pieprz
Przygotowanie:
1.Ogórka i arbuza obrać ze skórki, w miarę możliwości usunąć nasionka z arbuza i pokroić w kostkę.
2.Pomidorki przekroić na połówki lub na ćwiartki.Cebulę pokroić na
cienkie piórka.
3.Ser feta pokroić w kostkę. Oliwki odcedzić z zalewy
i wypłukać pod bierzaca woda (jeśli są w zaliwie z oliwy nie płukać).
4.Na patelni z odrobiną oliwy przygotować grzanki.
Pokrojoić w kosteczke chleb i podsmażyć na złoty kolor. Ściągnąć z patelni
i wystudzić na papierowym ręczniku .
5.Wszystkie składniki (oprócz grzanek) delikatnie wymieszać, doprawić solą,
pieprzem, oliwą i świeża bazylią. Przed
podaniem posypać grzankami.
Buon appetito!!!
Rada:
Oryginalnym pomysłem bedzie przygotowanie mini szaszlykow ze
skladnikow, ktore znajduja sie w salatce.
Kupujac ser feta zwroccie uwage, czy jest on
oryginalny grecki. Jesli takiego nie znajdziecie zobaczcie czy jest on wykonany
z mleka owczego jak ten oryginalny. Spotkalam sie juz z serem feta wykonanym z
mleka krowiego stad tez moja rada.
Nessun commento:
Posta un commento