mercoledì 6 luglio 2016

AROMATYCZNE GRZANKI z PASTĄ z BAKŁAŻANA PACHNĄCE MIĘTĄ (CROSTINI con MELANZANE alla MENTA)


Bakłażan to jedno z najpopularnieszych letnich  warzyw. Sposobów na jego przygotowanie jest niezliczona ilość. Oto jedna z moich propozycji. Chrupiące, czosnkowe grzaneczki z delikatną pastą pachnocą miętą.
Składniki:
2  bakłażany, 2 szalotki lub małe cebulki
świeża mięta lub bazylia, sól, oliwa z oliwek 
na grzanki:
2 bagietki, 20 g masła, 2  ząbki czosnku

Przygotowanie:
1. Bakłażany umyć, obrać ze skórki i  pokroić w kostkę.
2. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i zeszklić szalotke, dodać pokrojonego bakłażana, posolić i dusić pod przykryciem przez ok 10 min. W miarę potrzeby dodać odrobinę wody.
3. Uduszonego bakłażana odcedzić z ewentualnej wody i zmiksować blenderem. Pod koniec blendowania dodać 1 łyżkę oliwy i parę listków mięty (bazylii).
4. Bagietkę pokroić na kromeczki. Masło rozpuścić i przecisnąć do niego czosnek i posmarować kromeczki. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C  (najlepiej z funkcją grilla).
5. Chrupiące pieczywo natrzeć ząbkiem czosnku. Posmarować pastą, posypać sezame i udekorować miętą
Buon Appetito!

































Rada:
Jeśli macie bagietki (lub inne pieczywo)  z sezamem to jeszcze lepiej, nie musicie dodatkowo posypywać posmarowanych pastą grzanek.

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...