Bakłażan to jedno z
najpopularnieszych letnich warzyw.
Sposobów na jego przygotowanie jest niezliczona ilość. Oto jedna z moich
propozycji. Chrupiące, czosnkowe grzaneczki z delikatną pastą pachnocą miętą.
Składniki:
2 bakłażany, 2 szalotki lub małe cebulki
świeża mięta lub bazylia, sól, oliwa z oliwek
na grzanki:
2 bagietki, 20 g masła, 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Bakłażany umyć, obrać ze skórki i
pokroić w kostkę.
2. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i zeszklić szalotke, dodać pokrojonego
bakłażana, posolić i dusić pod przykryciem przez ok 10 min. W miarę potrzeby
dodać odrobinę wody.
3. Uduszonego bakłażana odcedzić z ewentualnej wody i
zmiksować blenderem. Pod koniec blendowania dodać 1 łyżkę oliwy i parę listków
mięty (bazylii).
4. Bagietkę pokroić na kromeczki. Masło rozpuścić i przecisnąć do niego
czosnek i posmarować kromeczki. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C (najlepiej z funkcją grilla).
5. Chrupiące pieczywo natrzeć ząbkiem czosnku. Posmarować pastą, posypać sezame
i udekorować miętą
Buon Appetito!
Rada:
Jeśli macie bagietki (lub inne pieczywo) z sezamem to jeszcze lepiej, nie musicie dodatkowo posypywać posmarowanych pastą grzanek.
Nessun commento:
Posta un commento