sabato 28 maggio 2016

KISZ z BOBEM, POREM i BOCZKIEM (QUICHE con FAVE, PORRO e PANCETTA)

Połączenie bobu z boczkim jest idealne! Ciekawym pomysłem może być wykorzystanie tych składników w tym wytrawnym cieście jakim jest kisz.
Idealne jako przekąska lub kompletne danie.
Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Polecam!
Składniki:
na ciasto brisée:
200 g mąki, 130 g masła, szczypta soli, woda
na farsz:
ok.150-200 g młodego bobu,
100 g serka kanapkowego typu Philadelfia lub ricotty,
50 ml słodkiej śmietany 35%, 1 duże  jajko, 1 mały por lub cebula, oliwa z oliwek,
sól, świeżo mielony pieprz
50 g cieńkich plasterków boczku (może być lekko wędzony)
dodatkowo:
sucha fasola, cieciorka, soja itp. (potrzebna w trakcie pieczenia)
bułka tarta

Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i  kawałeczki masła, siekaj nożem lub zagniataj szybko rękami do momentu, aż wszystkie składniki się połączą (w razie potrzeba dodaj odrobinę wody). Uformuj kulę, przykryj przeźroczystą folią i wstaw na min. 30 min do lodówki do schłodzenia. Okrogłą formę o średnicy ok. 28 cm wyściel papierem do pieczenia lub dokładnie wysmaruj masłem. Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę, ponakłuwaj widelcem.

2. Przykryj rozwalkowane ciasto papierem do pieczenia i wysyp fasolą. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz przez 15 min.
3. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj do miękkości bób, a następnie dokładnie odcedź (jesli ma bardzo twarde skorupki zdejmij je)
4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy dodaj pokrojony drobno por, posól, dodaj odrobinę wody i podduś pod przykryciem do miękkości ( przez ok.5 minut), następnie dodaj ugotowany bób i i podsmaż przez kolejne 5 min. Przestudź.
5. Przygotuj masę serowo­-jajeczną. W misce połącz jajko, serek, śmietankę, dopraw pieprze i odrobiną soli.
6. Do tak przygotowanej masy dodaj podsmażony z poremb i wymieszaj.
7. Wyciągnij z pieca podpieczone ciasto, ściągnij papier z fasolą. Ciasto posyp bułką tartą.
8. Teraz wylej masę jajeczną z bobem i piecz w piekarniku przez kolejne 15 min. Po tym czasie poukładaj na cieście cieniutko pokrojony boczek i dokończ pieczenie (można włączyć funkcję grilla, w ten sposób boczek stanie się chrupiący). Poczekaj aż lekko przestygnie i podawaj.
Buon Appetito!

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...