Crema catalana to wyborny, elegancki deser pochodzący z kuchni
hiszpańskiej. Kremowy, z chrupiącą karmelową kołderką. W odróżnieniu od
francuskiego' creme brulè 'gotuje się go, a nie piecze w piekarniku, dzięki czemu jest
dużo łatwiejszy i szybszy w przygotowaniu.
Składniki: (na 2-3 porcje)
250 g tłustego mleka, 2 żółtka, 70 g cukru białego, 13 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej, skórka z 1 madarynki lub inne aromaty wg uznania
dodatkowo:
cukier trzcinowy
Przygotowanie:
1.W rondelku doprowadzic do wrzenia mleko, a następnie wyłaczyć ogień.
2. W misce ubić trzepaczką cukier z żóltkami i bardzo drobno startą
skórką z mandarynki (do momentu uzyskania puszystej konsystencji (tzw, kogel
mogel). Następnie dodać przesianą skrobię
i dokładnie połączyć z ubitymi z cukrem żółtkami.
3. Teraz wlewać do masy jajecznej małym strumieniem wcześniej podgrzane
mleko, ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki.
4.Tak przygotowaną miszankę wlać z powrotem do garnka, w którym
wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub
drewnianą łyżką podgrzewać do momentu aż krem zacznie kipieć i gęstnieć.
Gotować ciągle mieszając prze ok. 2 min.
5. Krem przelać do miseczek lub foremek i poczekać aż lekko
przestygnie.
6. Przed podaniem posypać dość obficie cukrem trzcinowym.
7. Opalać specjalnym palnikiem lub wstawić do piekarnika na najwyższą
pułkę i włączyć funkcję pieczenia z góry-grill, tak aby cukier się stopił i
skarmelizował tworząc łupinkę na powierzchni kremu.
8. Odczekać chwilkę, aby karmel przestygnął i podawać.
Rady:
Krem można podawać na ciepło lub schłodzić w lodówce, a następnie
posypać cukrem i przypiec.
Krem można aromatyzować wg uznania np. cynamonem, wanilią, pomarańczą,
cytryną itp.
Nessun commento:
Posta un commento