Dni coraz chłodniejsze, już niedługo zaczniemy gotować pyszne
zupy.
Ja na rozpoczęcie sezonu proponuję moją grzybową.
Idealna na jesienne dni.
Ja na rozpoczęcie sezonu proponuję moją grzybową.
Idealna na jesienne dni.
Składniki:
300
g grzybów leśnych lub pieczarek z dodatkiem leśnych , 3
ziemniaki ,1
duża marchewka, kawałek
selera, 1
mała cebula, 1
ząbek czosnku w całości,
2 łyżki natki z pietruszki, 1 listek laurowy, ok.1,5 l bulionu, 100 ml słodkiej śmietany,
1 łyżka mąki opcjonalnie, 1 łyżka masła, sól, pieprz
2 łyżki natki z pietruszki, 1 listek laurowy, ok.1,5 l bulionu, 100 ml słodkiej śmietany,
1 łyżka mąki opcjonalnie, 1 łyżka masła, sól, pieprz
na
grzanki:
kromeczki
bagietki, francuza lub innego białego pieczywa,
masło, ząbek
czosnku
Sposób przygotowania :
1.Na
patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulkę i ząbek czosnku (w
całości). Podsmażyć przez chwilkę. Dodać oczyszczone i pokrojone grzyby.
Doprawić solą i pieprzem, dodać połowe pietruszki i dusić przez ok. 10-15 min.
2.W
międzyczasie w garnku zagotować bulion, dodać listek laurowy, kawałek selera i
drobno pokrojoną marchewkę, po ok 5 min. dodać pokrojone w dużą kostkę
ziemniaki. Podgotować, a następnie dodać podduszone grzyby (czosnek usunąć).
Gotować do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Dodać śmietankę (wg uznania
można dodać łyżkę mąki). Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Dodać pozostała
natkę pietruszki. Zupę podawać z grzankami.
3.Przygotować
grzanki. Pieczywo pokroić na kromeczki. Na patelni rozpuścić masło i podpiec
kromeczki. Natrzeć delikatnie czosnkiem.
Rady:
Grzyby
mogą być mrożone.
Nessun commento:
Posta un commento