lunedì 2 novembre 2015

ZUPA GRZYBOWA z CZONKOWYMI GRZANKAMI (ZUPPA di FUNGHI con CROSTINI al AGLIO)

Dni coraz chłodniejsze, już niedługo zaczniemy gotować pyszne zupy.
Ja na rozpoczęcie sezonu proponuję moją grzybową.
Idealna na jesienne dni.


















Składniki:
300 g grzybów leśnych lub pieczarek z dodatkiem leśnych , 3 ziemniaki ,1 duża marchewka, kawałek selera, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku w całości, 
2 łyżki natki z pietruszki, 1 listek laurowy, ok.1,5 l bulionu, 100 ml słodkiej śmietany, 
1 łyżka mąki opcjonalnie, 1 łyżka masła, sól, pieprz
na grzanki:
kromeczki bagietki, francuza lub innego białego pieczywa,
masło, ząbek czosnku

























Sposób przygotowania :
1.Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulkę i ząbek czosnku (w całości). Podsmażyć przez chwilkę. Dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. Doprawić solą i pieprzem, dodać połowe pietruszki i dusić przez ok. 10-15 min.
2.W międzyczasie w garnku zagotować bulion, dodać listek laurowy, kawałek selera i drobno pokrojoną marchewkę, po ok 5 min. dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Podgotować, a następnie dodać podduszone grzyby (czosnek usunąć). Gotować do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Dodać śmietankę (wg uznania można dodać łyżkę mąki). Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Dodać pozostała natkę pietruszki. Zupę podawać z grzankami.
3.Przygotować grzanki. Pieczywo pokroić na kromeczki. Na patelni rozpuścić masło i podpiec kromeczki. Natrzeć delikatnie czosnkiem.

Rady:
Grzyby mogą być mrożone.


              Jesień pełna warzyw Na grzyby 2015  Jesienne zupy

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...