Czy jest bardziej jesienne danie niż to risotto ?
Połącznie smaku dyni z leśnymi grzybami jest fantastyczne. Musicie koniecznie
spróbować!
Składniki:
400 g ryżu na risotto, 300 ml pure z dyni, ok. 2 l bulionu warzywnego, 1 mała cebulka, 4 średnie prawdziwki (świeże lub mrożone), 2 łyżki startego sera typu Parmezan, ok.6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki masła,
świeży rozmaryn lub szałwia (ewentualnie suszona),
natka pietruszki, sól, peiprz , gałka muszkatołowa
1.Przygotuj bulion warzywny (marchew, seler, cebula,ziemniak, sól).
2.Oczyść prawdziwki i drobno pokrój. Na dużej
patelni rozgrzej troszkę oliwy ok. 2 1 ząbkiem czosnku (w całości). Następnie
dodaj grzyby i smaż (pod przykryciem) przez ok. 10 minut.Usuń czosnek, dopraw
solą i posyp odrobiną natki z pietruszki.
3.Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej ok. 5 łyżek oliwy z
oliwek, dodaj pokrojoną drobno cebulkę, rozmaryn lub szałwię i chwilkę podsmaż.
Dodaj ryż i podsmaż przez chwilę z cebulą. Teraz zacznij podlewać bulionem, po
jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszaj. Kiedy ryż wchłonni całkowicie
jedną porcję bulionu, dodaj kolejną. Gotuj w ten sposób przez 15 - 20 minut,
wlewając kolejne porcje bulionu, co chwilę mieszając. Na ok. 5 min. przed końcem gotowania dodaj
pure z dyni i podsmażone grzyby (parę
łyżeczek możesz odłożyć do dekoracji) i dokończ gotowanie.
Gotowe risotto nie powinno być zbyt rzadkie ale też nie gęste (może
pozostać ci trochę bulionu). Ryż musi być al dente.
4.Patelnię zdejmij z ognia, dodaj kawałki zimnego masła, parmezan
starty na drobnej tarce i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Idealne
risotto ma kremową konsystencję, a ruszając patelnią powinno tworzyć
tzw.‘falę’. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Podawaj z
odłożonymi wczesniej grzybami posypane natką pietruszki
Buon Appetito!
Rady:
Z braku czasu wywar warzywny można przygotować używając kostki
rosołowej.
Jak będziecie czyścić grzyby to nie moczcie ich za długo w wodzie, chłoną wodę jak gąbka! Tak naprawdę grzybów nie powinno się wogóle myć woda, tylko czyścić mięciutką szczoteczką. Jeśli jednak chcecie je umyć, zróbcie to szybko pod strumieniem bierzącej zimnej wody.
Ja przygotować pure z dyni.
Oczyścić dynie z pestek, pokroić na duże kawałki razem ze skórą i
ułożyć na blasze do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do
200°C (ok.1 godzinę).Odzielić miąższ od skorupy (zawinąć w gazę lub bawełnianą
ściereczkę i mocno wycisnąć cały sok). Odsączoną dynię zmiksować blenderem na
pure.
Jeśli nie masz pure z dyni możesz użyć surowej dyni pokrojonej w drobną
kosteczke i dodać ja na samym początku w momencie podsmażania ryżu z cebulą.
Do tego przepisu najlepiej wykorzystać prawdziwi
świeże lub mrożone. Grzyby suszone się nie nadają.
Do tej potrawy nadają się również inne leśne grzyby.
Przepis bierze udział w akcji:
A może zrobisz jakiś przepis na grzyby z tofu?
RispondiElimina