Mieszanka sałat z cytrynowym kurczakiem, prażoną
dynią i słonecznikiem,
posypana chrupiącymi grzankami.
Pomysł na pyszny obiad lub lekką kolację.
posypana chrupiącymi grzankami.
Pomysł na pyszny obiad lub lekką kolację.
Składniki (ilość
wg uznania):
mieszanka sałata (rukola, roszponka, sałata: rzymska, lodowa, masłowa,
liściowa, radicchio, młody szpinak itd.), pierś z kurczaka, kukurydza z puszki, pestki dyni, słonecznik, oliwa z oliwek, yogurt naturalny, majonez, cytryna, sól, pieprz
na grzanki:
chleb lub bułka (mogą być czerstwe)
masło lub oliwa z oliwek, czosnek
Ingredienti (quantità a piaciere):
insalata mista, petto di pollo, mais in scatola,
semi di zucca, semi di girasole, olio d'oliva, yogurt naturale, maionese,
succo di limone, sale, pepe
semi di zucca, semi di girasole, olio d'oliva, yogurt naturale, maionese,
succo di limone, sale, pepe
per i crostini:
pane (può essere raffermo)
burro o olio d'oliva, aglio
1. Umyć, dokładnie osuszyć i porwać na kawałeczki sałatę.
2. Na gorącej patelni uprażyć słonecznik i pesti dyni. Ściągnąć z
patelni i odłożyć. Na tej samej patelni
przygotować grzanki. Rozpuścić troszkę masła lub oliwy, dodać 1 ząbek czosnku
(w całości), i pokrojony w kosteczkę chleb lub bułkę. Smażyć do momentu, aż
pieczywo będzie miało złoty kolor i będzie chrupiące. Ściągnąć z patelni i
wystudzić na papierowym ręczniku grzanki.
3. Na tej samej patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i dodać
pokrojoną na kawełeczki pierś z kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Lekko
podsmażyć , a następnie dodać sok z połowy cytryny i parę plasterków cytryny.
Dusić pod przykryciem, do momento, aż kurczak będzie gotowy. Wystudzić mięso i
cytrynowy sos który powstał w trakcie duszenia (plasterki cytryny wyrzucić).
4. Przygotować sos. W miseczce połączyć sos cytrynowy, który powstał w
trakcie duszenia kurczaka, yougurt naturalny i odrobinę majonezu. Doprawić solą
i świeżo zmielonym pieprzem.
5. Mieszankę sałat, kukurydzę i kurczaka wymieszać z odrobiną soku z
cytryny, oliwą i szczyptą soli w dużej misce. Rozłożyć na talerze, polać sosem,
posypać uprażonymi ziarenkami i grzankami.
Buon Appetito!
Nessun commento:
Posta un commento