Oto moja propozycja na jesień.
Jedząc taki torcik nikomu nie będzie smutno, że lato się skończyło ;)
Czekoladowe ciasto z migdałami przełożone kremem z maskarpone i Nutelli.
Bez dodatku mąki, dzięki czemu bezglutenowe. Polecam!
Jedząc taki torcik nikomu nie będzie smutno, że lato się skończyło ;)
Czekoladowe ciasto z migdałami przełożone kremem z maskarpone i Nutelli.
Bez dodatku mąki, dzięki czemu bezglutenowe. Polecam!
Składniki:
na ciasto:
100 g gorzkiej czekolady, 100 ml mleka, 120 g masła lub margaryny, 4 jajka (oddzielone żółtka od białek), 130 g cukru, 200 g migdałów,
1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
na krem:
250 g serka maskarpone, parę łyżek Nutelli (ilość wg uznania)
do dekoracji:
cukier puder, gotowe dekoracje z czekolady
Sposób przygotowania:
1. Migdały zalej wrzątkiem, pozostaw na kilka minut, po
czym obierz ze skórki i upraż przez kilka minut na suchej patelni. Zmiksuj
bardzo drobno rozdrabniczem.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
W rondelku o grubym dnie (lub w
kąpieli wodnej) rozpuść mleko z pokrojoną na kawałeczki czekoladą (ciągle mieszaj).
2. Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę,
następnie dodawaj po jednym żółtku.
Zmniejsz obroty miksera do minimum i dodaj roztopioną
czekoladę.
3. Teraz dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną oraz proszek do
pieczenia. Dodaj zmiksowane migdały. Dokładnie wymieszaj.
4.Teraz mieszając delikatnie szpatułką dodaj ubite białka.
5.Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24-26 cm
(najlepiej ze zdejmowanym pierścieniem) wysmarowanej masłem i oprószonych mąką
(ja dół wyścielam papierem, a boki smaruje).
6.Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C
przez ok. 45 minut.
Poczekaj, aż wystygnie i delikatnie przekrój na dwa blaty.
7. Przygotuj krem. Rozmiksuj serek maskarpone i dodawaj
stopniowo Nutelle.
8. Przełóż tort kremem i udekoruj według uznania.
Buon Appetito!
Rady:
Jeśli nie masz czasu na obieranie i prażenie migdałów.
Pomiń ten etap. Zmiksuj migdały ze skórką.
Ciasto jest równie
pyszne bez kremu posypane jedynie cukrem pudrem-to popularne włoskie ciasto
zwane Caprese.
Nessun commento:
Posta un commento