Lekkie, letnie i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Kaszka cous cous idelanie komponuje się z letnimi warzyw, a zapach bazylii nadaje całości niepowtarzalnego aromatu. Bardzo fajnie
pasuje do dan z grilla.
Składniki:
300 g kaszki kuskus , 2-3 ogórki, 200 g pomidorków koktajlowych,
200 g sera feta, 1 cytryna, swieża bazylia, oliwa z oliwek,
sól, pieprz
Ingredienti:
300 g di cuscus precotto, 2-3 cetrioli, 200 g di pomodorini, 200 g di formaggio feta,
1 limone, 1 ciuffo di basilico o menta, olio d'oliva,
sale, pepe
Sposób wykonania:
1.Przygotować kaszkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Należy zalać ją
wrzącą wodą i odstawić na ok. 8minut, a następnie dokładnie
wymieszać rękami lub widelcem (musi stać się sypka).
2.Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół lub na ćwiartki. Ser feta pokroiłć w kostkę.
3.Zimną kaszkę wymieszać z serem, warzywami serem
i oliwą z oliwek. Doprawić sola, pieprzem i swieżą bazylią.
Rady:
Zamiast bazylii można użyć świeżą miętę.
Aby kaszka nabrala ladnego zoltego koloru, w czasie
zaparzania mozna dodac do niej odrobine kurkumy lub szafranu.
Nessun commento:
Posta un commento