sabato 21 maggio 2016

TRUSKAWKOWY SERNIK z RICOTTY na SPODZIE z SOKIEM JABŁKOWYM (CHEESECAKE con CREMA di RICOTTA e FRAGOLE sulla FROLLA al SUCCO di MELE)

Pyszny delikatny sernik na zimno. Ciekawy, bo na kruchym spodzie przygotwanym bez jajek i masła, za to z sokiem jabłkowym.
Prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki:
na ciasto:
220 g mąki, 20 g cukru, ok.120 ml soku jabłkowego, 2 łyżki oleju,
starta skórka z 1 cytryny (tylko żółta część, biała jest gorzka!), szczypta soli
na masę serowo-truskawkową:
400 g dojrzałych truskawek, sok z ½ cytryny, 70 g cukru, 
10g żelatyny (u mnie płaty), 250 g ricotty, 1 białko, szczypta soli 
do decoracji:
4 truskawki, parę listków mięty, cukier puder 

Ingredienti:
per la frolla:
220 g di farina, 20 g di zucchero, circa 120 ml di  succo di mele, 2 cucchiai di olio di semi, buccia di 1 limone, pizzico di sale 
per la crema:
400 g di fragole mature, succo di ½ limone, 70 g di zucchero,
10 g di gelatina in fogli, 250 g di ricotta, 1 bianco d'uovo, pizzico di sale 
per la  decoracji:
4 fragole, foglioline di menta, zucchero a velo

Sposób przygotowania: 
1.Przygotuj ciasto.
W misce połącz wszystkie składniki, na koniec dolewaj powoli sok jabłkowy i zagnieć ciasto. Uformuj kulkę, przykryj folią spożywczą i wsadź do lodówki na co najmniej 30 min.
Przygotuj okrągłą foremkę o średnicy 22 cm (ja spód wyścieliłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam olejem). Ciasto rozwałkuj i wyłóż do blaszki. Ponakłuwaj widelcem Ciasto ma zakryć spód, ale i boki (na ok. 2 cm wysokości). Przykryj dokłądnie ciasto papierem do pieczenia i wsyp do blaszki np. fasolą. Piekarnik nagrzej do 170 °C i piecz ciasto przez 15 min. Po tym czasie usuń fasolę i papiere i piecz przez kolejne 5 min. (do uzyskania złtego koloru). Upieczone ciasto wystudź i przełóż na talerz.
2. Przygotuj masę serowo-truskawkową.
Truskawki dokłądnie umyj, oczyść i pokrój na kawałeczki.Do rondelka włóż pokrojone truskawki, wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj cukier i gotuj prze ok. 7 min. Ugotowane truskawki zmiksować blenderem.
Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używając żelatyny w płatkach namaczam je w lodowatej wodzie  przez  ok. 5 min. następnie dobrze odciskam z wody i rozpuszczam w zmiksowanych truskawkach. Całość przestudzi, od czasu do czasu mieszając.
3. Białko  ubij na sztywno ze szczyptą soli. W osobnej rozetrzyj dokłądnie ricottę (najlepiej przetrzeć ją przez sitko, w ten sposób pozbędziemy się grudek i będzie pulchniejsza). Dodaj zmiksowane, prawie zimne zmiksowane truskawki (parę łyżeczek można zostawic do udekorowania sernika) i dokładnie połącz skłądniki.  Teraz lekko mieszając szpatułką do masy serowej dodaj białka i delikatnie wymieszaj.  Tak przygotowaną masę wylej do upieczonego i wystudzonego spodu. I wsadź do lodówki na ok. 2 godziny.
4. Ciasto udekoruj wg uznania: świeżymi truskawkami, listkami mięty, posyp cukrem pudrem.
Buon Appetito.

Rady: 
Zamiast białka można ubić ok. 70 ml śmietany kremówki.
Myślę, że zamiast ricotty można ewentualnie użyć polskiego sere z wiaderka.

Ugotowane truskawki można zmiksować tak jak w moim przepisie, ale kto woli może zostawić je w całości i zmieszać z ricottą (albo połowę zmiksować, a połowe zostawić w całości-według uznania).
Preparazione:
1.Metti a bagno la gelatina e lava il limone e togli la scorza con un coltellino. Riunisci nel mixer la farina con la scorza, 10 g di zucchero, l'olio e un pizzico di sale, poi continua a rimestare e versa a filo il succo di mela. 
2.Continua a mescolare finché si formerà una palla di pasta. Avvolgila nella pellicola e falla riposare per 30 minuti. 
3.Nel frattempo lava le fragole e tagliale a dadini. Gettale in una casseruola con 60 g di zucchero e il succo del limone filtrato e cuocile per 6-7 minuti. Scola la gelatina, uniscila alle fragole, mescola, spegni e fai raffreddare. Passa la ricotta attraverso un setaccio a maglie fini per eliminare i grumi e lavorala per renderla cremosa poi unisci le fragole e rimesta. 
4.Monta l'albume con un pizzico di sale e lo zucchero fino a ottenere una meringa compatta e aggiungila mescolando delicatamente alla crema di fragole. Stendi la pasta in una sfoglia sottile e rivesti fondo e bordi di uno stampo da crostata del diametro di 20 cm e bucherella il fondo con una forchetta. Disponi sopra la pasta, un foglio di carta da forno bagnato e strizzato e riempilo con legumi secchi. Cuoci la base in forno caldo a 180° per circa 15 minuti, leva carta e legumi e cuoci per altri 5 minuti. 

Consiglio:

Chi non vuole usare bianco d'uovo può sostituirlo montando 70 ml di panna fresca da montare.
Wiosenne słodkości 2016

1 commento:

  1. Pycha serniczek, szkoda że nie mogę nabiału:( ale zrobię jak będę już mogła chwilowo jestem na diecie :)
    Ciekawy ten spód z sokiem.

    RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...