mercoledì 13 aprile 2016

PIZZA z BOBEM, BOCZKIEM i OWCZYM SEREM PECORINO (PIZZA con le FAVE,PANCETTA e PECORINO)

Bób,  boczk i ser pecorino to klasyczne włoskie połączenie smaków. 
Spóbujcie go na  PIZZY.



Składniki:
na ciasto (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
0,5 kg mąki, 25 g świeżych drożdży, ok. 300 ml ciepłej wody, 2 łyżeczki soli,
2 łyżeczki cukru, 4 łyżki oliwy z oliwek

dodatkowo (1 pizzę z bobem i boczkiem):
½ (ok. 60 g) mozzarelli, ½  małej cukinii ze skórką,
ok.150 g młodego ugotowanego bobu
50 g cieniutko pokrojonego boczku (nie wędzonego lub lekko wędzonego)
sól, 3 łyżki oliwy z oliwek
garstka cieniutko pokrojonego twardego sera owczego lub parmezanu
świeżo mielony pieprz
Ingredienti:
l'impasto per la pizza
in più per farcire una pizza:
½ piccola zucchina, ½  mozzarella, 150 g di fave già cotte,50 g di pancetta affettata sottilmente, sale, 3 cucchiai d'olio di oliva , una manciata di pecorino stagionato tagliato a scaglie), pepe macinato fresco


Sposób przygotowania:
1.Wykonaj ciasto.
Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części i uformuj kulki, a następnie pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min (na powierzchni posypanej mąką lub posmarowanej oliwą).
2.Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm ( podsypuj odrobiną mąki), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce.Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.
 3.Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 200-250°C. 
Nakładaj składniki na ciasto. Najpierw mozzarellę pokrojoną w drobną kosteczkę, polej odrobiną oliwę, rozłóż bób i cukinię pokrojaną w bardzo cieniutkie słupki. Polej warzywa oliwą z oliwek i dopraw solą. Poukładaj boczek.
4.Włóż blachę z przygotowaną pizzą najpierw na dolną część piekarnika, na ok.10-15 minut, aż boki pizzy i spód się zarumienią, na sam koniec przełóż blaszke na najwyższy poziom piekarnika (mołżesz włączyć funkcję grilla), żeby boczek się podpiekł.  
5.Wyciągnij z piekarnika, poukładaj cieniutkie plasterki sera, posyp pieprzem i podawaj.
Buon appetito!!!

Rady:
Aby cieniutko pokroić twardy ser jak n. parmezan użyj obieraczki do warzyw.


Preparazione:
1.Preparate l’impasto per la pizza seguendo la mia ricetta (cliccaqui).
2.Stendete la pasta per la pizza fino a formare un cerchio e adagiatela nella teglia, leggermente unta e lasciatela riposare per 5-10 min.
3.Poi cospargete sulla pizza mozzarella tritata a pezzetti piccoli, la zucchina affettata sottile (io taglio sempre con il 'pelacarote'), le fave e la pancetta, poi condite con il sale e un filo d'olio
4.Mettete la pizza in forno (livello basso) già caldo a 250˚C e cuocete fino a quando sarà dorata sotto (per circa 15-20 min). Alla fine della cottura mettete la pizza su livello piu alto e accendete la funzione grill del vostro forno, in questo modo la pancetta diventerà crocante.
5.Una volta sfornata li pizza cosporgeretela con i pecorino tagliato a scaglie ed aggiungete una bella grattata di pepe fresco. Buon appetito!!!

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...