Składniki:
na ciasto (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
0,5 kg mąki, 25 g świeżych drożdży, ok. 300 ml ciepłej wody, 2 łyżeczki soli,
2 łyżeczki cukru, 4 łyżki oliwy z oliwek
dodatkowo (1 pizzę z bobem i boczkiem):
½ (ok. 60 g) mozzarelli, ½ małej cukinii ze skórką,
ok.150 g młodego
ugotowanego bobu
50 g cieniutko pokrojonego boczku (nie wędzonego lub lekko wędzonego)
sól, 3 łyżki oliwy z oliwek
garstka cieniutko pokrojonego twardego sera owczego
lub parmezanu
świeżo mielony pieprz
Ingredienti:
l'impasto per la pizza
Sposób przygotowania:
1.Wykonaj ciasto.
Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto
nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i
elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
na min. 40 min.Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części i uformuj kulki, a
następnie pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min (na powierzchni posypanej mąką lub posmarowanej oliwą).
2.Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm ( podsypuj odrobiną mąki), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto
rękami bezpośrednio na blaszce.Poczekaj
aż troszkę podrośnie, a
następnie nakładaj składniki.
3.Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury
200-250°C.
Nakładaj składniki na ciasto. Najpierw mozzarellę pokrojoną w drobną kosteczkę, polej odrobiną oliwę, rozłóż bób i cukinię pokrojaną w bardzo cieniutkie słupki. Polej warzywa oliwą z oliwek i dopraw solą. Poukładaj boczek.
4.Włóż blachę z przygotowaną pizzą najpierw na dolną
część piekarnika, na ok.10-15
minut, aż boki pizzy i spód się zarumienią, na sam
koniec przełóż blaszke na najwyższy poziom piekarnika (mołżesz włączyć funkcję grilla), żeby boczek się podpiekł.
5.Wyciągnij z piekarnika, poukładaj cieniutkie plasterki sera, posyp pieprzem i podawaj.
Buon appetito!!!
Rady:
Aby cieniutko pokroić twardy ser jak n. parmezan użyj obieraczki do warzyw.
Preparazione:
2.Stendete la pasta per la
pizza fino a formare un cerchio e adagiatela nella teglia, leggermente unta e
lasciatela riposare per 5-10 min.
3.Poi cospargete sulla
pizza mozzarella tritata a pezzetti piccoli, la zucchina affettata sottile (io
taglio sempre con il 'pelacarote'), le fave e la pancetta, poi condite con il
sale e un filo d'olio
4.Mettete la pizza in
forno (livello basso) già caldo a 250˚C e cuocete fino a quando sarà dorata
sotto (per circa 15-20 min). Alla fine della cottura mettete la pizza su
livello piu alto e accendete la funzione grill del vostro forno, in questo modo
la pancetta diventerà crocante.
5.Una volta sfornata li pizza cosporgeretela con i pecorino tagliato a scaglie ed aggiungete una bella grattata di pepe fresco. Buon appetito!!!
5.Una volta sfornata li pizza cosporgeretela con i pecorino tagliato a scaglie ed aggiungete una bella grattata di pepe fresco. Buon appetito!!!
Nessun commento:
Posta un commento