lunedì 16 maggio 2016

"TYSIĄC PŁATKÓW" z KREMEM BUDYNIOWO - ŚMIETANOWYM i TRUSKAWKAMI (MILLEFOGLIE con CREMA CHANTILLY e FRAGOLE)

Klasyczne włoskie ciasto, idealne na letnie dni.  Chrupiące warstwy ciasta francuskiego z delikatnym lekko cytrynowego kremem i truskawkami.
Bardzo szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
na blaty:
3 platy prostokątneg ciasta francuskiego, 1 jajko, cukier
na krem budyniowo-śmietanowy:
3 jajka, 7 łyżek cukru2 łyżki  mąki, 500 ml mleka, skórka z 1 cytryny lub olejek cytrynowy 
200 ml Śmietany kremówki (36%), 2 łyżki cukru pudru
 dodatkwo:
ok. 300 g truskawek, mięta, cukier puder

Sposób przygotowania:
1. Każdy płat ciasta francuskiego przekroić na pół tworząc mniejsze prostokąty (u mnie prostokąty po przekrojeniu miały wielkość 22x17 cm). Ułożyć prostokąty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ponakłuwać widelcem.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Nagrzać piekarnik do 200°C i piec na złoty kolor. Wystudzić (najlepiej bez przykrycia, w ten sposób nie zmięknną i ciasto będzie chrupiące).
2. Przygotować krem budyniowy.
Do dość dużego garnka wlać mleko (włożyć skórkę z cytryny, tylko żółtą część, biała jest gorzkaa!) i doproawdzić do wrzenia, a następnie wyłaczyć ogień. W misce ubić trzepaczką cukier z jajakami (do momentu uzyskania puszystej konsystencji). Następnie dodać przesianą mąkę oraz szczypte soli i połączyć z ubitymi z cukrem jajkami.

Teraz wlewać do masy jajecznej małym strumieniem wcześniej podgrzane mleko (wyciągnąć skórkę cytrynową), ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki.

Tak przygotowaną miszankę wlać z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewać do momentu aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Gotować ciągle mieszając prze ok. 2-3 min. Wystudzić krem od czasu do czasu mieszając lub przykryć przeźroczystą folią spożywczą tak, żeby dotykała ona bezpośrednio kremu, w ten sposób na stygnącym kremie nie stworzy się charakterystyczna ‘budyniowa skórka’.
3.Ubić z cukrem zimną śmietanę i delikatnie wymieszać z zimnym kremem budyniowym.
4. Truskawki  pokroić na małe kawałeczki, jedną zostawić do dekoracji.
5.Składanie ciasta.
Na talerzu ułożyć pierwszy prostokąt ciasta, posmarować połową kremu (można wyciskać go za pomocą worka cukierniczego), posypać połową pokrojonych truskawek, przykryć kolejnym prostokątem i powtórzyć czynności (1/2 kremu i truskawki). Przykryć ostatnią warstwą. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
6.Przed podaniem ciasto obficie posypać cukrem pudrem, udekorować truskawką i miętą.
Rady:
Ciasta przechowuje się i zachowuje swoją kruchość przez max.2 dni w lodówce.
Ciasto można przygotować ze wszyskimi owocami sezonowymi.
Krem można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.


Wiosenne słodkości 2016

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...