Klasyczne włoskie ciasto, idealne na
letnie dni. Chrupiące warstwy ciasta
francuskiego z delikatnym lekko cytrynowego kremem i truskawkami.
Bardzo szybkie w przygotowaniu.
Bardzo szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
na blaty:
3 platy prostokątneg ciasta francuskiego, 1 jajko, cukier
na krem budyniowo-śmietanowy:
3 jajka, 7 łyżek cukru2 łyżki mąki, 500 ml mleka, skórka z 1
cytryny lub olejek cytrynowy
200 ml Śmietany kremówki (36%), 2 łyżki cukru pudru
dodatkwo:
ok. 300 g truskawek, mięta, cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Każdy płat ciasta francuskiego przekroić na pół
tworząc mniejsze prostokąty (u mnie prostokąty po przekrojeniu miały wielkość
22x17 cm). Ułożyć prostokąty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i
dokładnie ponakłuwać widelcem.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Nagrzać piekarnik do 200°C i piec na złoty kolor.
Wystudzić (najlepiej bez przykrycia, w ten sposób nie zmięknną i ciasto będzie
chrupiące).
2. Przygotować krem budyniowy.
Do dość dużego garnka wlać mleko (włożyć skórkę z cytryny, tylko żółtą
część, biała jest gorzkaa!) i doproawdzić do wrzenia, a następnie wyłaczyć
ogień. W misce ubić trzepaczką cukier z jajakami (do momentu
uzyskania puszystej konsystencji). Następnie dodać przesianą mąkę oraz szczypte
soli i połączyć z ubitymi z cukrem jajkami.
Teraz wlewać do masy jajecznej małym strumieniem
wcześniej podgrzane mleko (wyciągnąć skórkę cytrynową), ciągle mieszając
trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki.
Tak przygotowaną miszankę wlać z powrotem do garnka, w którym wcześniej
gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą
łyżką podgrzewać do momentu aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Gotować ciągle
mieszając prze ok. 2-3 min. Wystudzić krem od czasu do czasu mieszając lub
przykryć przeźroczystą folią spożywczą tak, żeby dotykała ona bezpośrednio
kremu, w ten sposób na stygnącym kremie nie stworzy się charakterystyczna
‘budyniowa skórka’.
3.Ubić z cukrem zimną śmietanę i delikatnie wymieszać z zimnym kremem budyniowym.
4. Truskawki pokroić na małe
kawałeczki, jedną zostawić do dekoracji.
5.Składanie ciasta.
Na talerzu ułożyć pierwszy prostokąt ciasta,
posmarować połową kremu (można
wyciskać go za pomocą worka cukierniczego), posypać połową pokrojonych
truskawek, przykryć kolejnym prostokątem i powtórzyć czynności (1/2 kremu i truskawki). Przykryć ostatnią warstwą. Odstawić do lodówki na ok. 2
godziny.
6.Przed podaniem ciasto obficie posypać cukrem pudrem, udekorować truskawką i miętą.
Rady:
Ciasta przechowuje się i zachowuje swoją kruchość przez max.2 dni w lodówce.
Ciasto można przygotować ze wszyskimi owocami sezonowymi.
Krem można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Ciasto można przygotować ze wszyskimi owocami sezonowymi.
Krem można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Nessun commento:
Posta un commento