venerdì 23 settembre 2016

MIĘCIUŚKA BABKA NA ŚMIETANIE (CIAMBELLA alla PANNA)

Ekspresowa w przygotowaniu. Bez dodatku tłuszczu (masła, margaryny czy oleju). Polecam na podwieczorek do kawki lub herbatki.























Składniki:
 3 duże jajka180 g cukru, 250 ml śmietany kemówki (min. 30% tłuszczu), 250 g mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
aromat według uznania i upodobań (nasionka z laski wanilii lub olejek waniliowy, inny olejek np.migdałowy, rumowy, cytrynowy itp, starta na tarce skórka z cytryny lub pomarańczy)
200 g cukru puder (do dekoracji)

Sposób przygotowania:
1.Jajka ubij z cukrem do mometu uzyskania białej i puszystej konsystencji.
2. Ciągle ubijając (na wolnych obrotach) dodaj cieńkim strumieniem śmietanę i ulubiony aromat.
3.Następnie powoli dosypuj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników.
4.Wylej ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką (ja wysypuję grusikiem lub drobną blkątartą) foremki. Ciasto powinno wypełnić ok. ¾ objętości blaszki. (patrz na moje Rady).
5. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (180 °C) i piecz przez około 35-40 minut do zarumienienia i czystego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia.
6.Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

Rada:
Trudno mi określić wielkość formy ponieważ foremki babkowe mają różne kształy, może to być forma o gładkim albo karbowanym dnie, ważne żeby była z dziurą w środku, moja forma ma średnicę ok.24- 26 cm.
Myślę, że równie dobrze można upiec ją w keksówce.

1 commento:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...