Pyszna, sałatka z chrupiącymi, świeżymi, pełnymi witamin warzywami. Idealny sposób na wykorzystanie czerswego chleba tzw. włoska panzanella.
Składniki (ilość wg.uznania):
czerstwy chleb, rukola, pomidorki koktajlowe, papryka żółta i czerwona, seler naciowy, zielony ogórek, marchewka, rzodkiewka, czerwona cebula, świeża bazylia, oliwa z oliwek, ocet winny (opcjonalnie), sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Do nagrzanego piekarnika wsadzić kromki czerswego
chleba i dobrze przypiec (chleb musi stać się bardzo twardy). Połamać chleb na
kawałeczki, wsadzić do dużej miski i wymieszać z odroiną oliwy z oliwek.
2.Dokłądnie umyć wszystkie warzywa, rukolę i bazylię.
3. Warzywa dowolnie pokroić.
4. Do miski z chlebem wrzucić pokrojone warzywa (poza
rukolą), doprawić solą i pieprzem, dodać ocet, parę łyżek oliwy i dokładnie
wymieszać. Odstawić na ok.10 min.
5. Przed samym podaniem do sałatki dodać rukolę i
delikatnie wymieszać. Buon Appetito!
Rady:
Kromki chleba można przypiec n grillu. Będzie jeszcze
smaczniejszy.
Kolejna wspaniała propozycja z Twojej strony. Dziękuję za Twój wkład w akcję psiankowatą :)
RispondiElimina