venerdì 20 maggio 2016

GNOCCHI alla SORRENTINA - Z SOSEM POMIDOROWYM i MOZZARELLĄ

Te kluseczki są wyśmienite. Gorący sos pomidorowym rozpuszcza mozzarellę, która staje się miękka i ciągnąca ;)...chyba węcej nie muszę Wam pisać;)  Nazwa tej potrawy pochodzi od miasta Sorrento na południu Włoch słynącej z wyśmienitych, pachnących słońcem pomidorów i najlepszej włoskiej mozzarelli. 
Składniki:
na 2-3 porcje:
6 dojrzałych pomidorków koktajlowych, 300 ml passaty pomidorowej, 1 mozzarella,
świeża bazylia, oliwa z oliwek, sól 
na kluseczki-  gnocchi:
0,5 kg ziemniaków (należy wybrać ziemniaki mączne, najlepsze są te o białym lub żółtym miąższu, koniecznie stare), ok.150g mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól

 Sposób przygotowania:
1. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i dodaj pomidorki (możesz przekroić je na połówki). Posól o podsmaż przez moment pod przykryciem. Teraz dodaj passatę pomidorową (przecier) i rozdrobnioną bazylię. Przykryj i gotuj od czasu do czasu mieszająć przez ok. 40 min.
2. Mozzarelle pokrój w drobną kostkę.
3.Przygotuj gnocchetti.
Ziemniaki ugotuj  w skórkach w osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Pozostaw, żeby wystygły.
Dodaj sól, jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej i stopniowo dosypuj mąkę. Zagniatając ciasto sama musisz zdecydować ile mąki dodać do ciasta (jej ilość zależy od ziemniaków jakie używasz). Wyrabiaj do momentu uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta, bez grudek.
Reguła jest taka, że im mniej mąki dosypiesz tym gnocchi będą lepsze, ale musi jej być wystarczająco, żeby można było formować ‘kluseczki’.
Odrywaj po kawałku ciasta i na posypanej mąką stolnicy lub blacie formuj wałeczki o średnicy kciuka, a następnie krój nożem kawałeczki o długości ok 1-2 cm. Gotowe gnocchetti wrzuć do wrzącej osolonej wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze przez 1 min., wyjmuj łyżką cedzakową i dodaj na patelnię z sosem pomidorowym. Gotuj wszystko razem jeszcze przez chwil, poczekaj aż kluseczki wchłoną troszkę sosu. Dopraw solą.
4. Na talerz wyłóż troszkę kluseczek, posyp mozzarella, a następnie dodaj kolejną wartwę kluseczek i posyp  mozzarellą. Posyp świeżą bazylią i skrop oliwą z oliwek.
Buon Appetito!

Rady:
Mozna uzyc gotowych kluseczek dostepnych w sprzedazy (ok. 500 g)
Poza sezonem na pomidorki, mozna uzyc pomidorow pelati (w tym przypadku zastap pomidorki i passate pomidorami pelati z puszki- rozgniec je w dlonia i postepuj wg przepisu).

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...