Te kluseczki są wyśmienite. Gorący sos
pomidorowym rozpuszcza mozzarellę, która staje się miękka i ciągnąca ;)...chyba
węcej nie muszę Wam pisać;) Nazwa tej
potrawy pochodzi od miasta Sorrento na południu Włoch słynącej z wyśmienitych, pachnących słońcem
pomidorów i najlepszej włoskiej mozzarelli.
Składniki:
na 2-3 porcje:
6 dojrzałych pomidorków koktajlowych, 300 ml passaty pomidorowej, 1 mozzarella,
świeża bazylia, oliwa z oliwek, sól
na
kluseczki- gnocchi:
0,5 kg ziemniaków (należy wybrać ziemniaki mączne,
najlepsze są te o białym lub żółtym miąższu, koniecznie stare), ok.150g mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól
Sposób przygotowania:
1. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i dodaj pomidorki (możesz
przekroić je na połówki). Posól o podsmaż przez moment pod przykryciem. Teraz
dodaj passatę pomidorową (przecier) i rozdrobnioną bazylię. Przykryj i gotuj od
czasu do czasu mieszająć przez ok. 40 min.
2. Mozzarelle pokrój w drobną kostkę.
3.Przygotuj gnocchetti.
Ziemniaki ugotuj w skórkach w
osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe obierz ze skórki i przeciśnij przez
praskę. Pozostaw, żeby wystygły.
Dodaj sól, jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej i
stopniowo dosypuj mąkę. Zagniatając ciasto sama musisz zdecydować ile mąki
dodać do ciasta (jej ilość zależy od ziemniaków jakie używasz). Wyrabiaj do
momentu uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta, bez grudek.
Reguła jest taka, że im mniej mąki dosypiesz tym
gnocchi będą lepsze, ale musi jej być wystarczająco, żeby można było formować
‘kluseczki’.
Odrywaj po kawałku ciasta i na
posypanej mąką stolnicy lub blacie formuj wałeczki o średnicy kciuka, a
następnie krój nożem kawałeczki o długości ok 1-2 cm. Gotowe
gnocchetti wrzuć do wrzącej osolonej wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotuj
jeszcze przez 1 min., wyjmuj łyżką cedzakową i dodaj na
patelnię z sosem pomidorowym. Gotuj wszystko razem jeszcze przez chwil, poczekaj aż kluseczki wchłoną
troszkę sosu. Dopraw solą.
4. Na talerz wyłóż troszkę kluseczek, posyp mozzarella, a
następnie dodaj kolejną
wartwę
kluseczek i posyp mozzarellą. Posyp
świeżą bazylią i skrop oliwą z oliwek.
Buon Appetito!
Rady:
Mozna uzyc gotowych kluseczek dostepnych w sprzedazy
(ok. 500 g)
Poza sezonem na pomidorki, mozna uzyc pomidorow
pelati (w tym przypadku zastap pomidorki i passate pomidorami pelati z puszki-
rozgniec je w dlonia i postepuj wg przepisu).
Nessun commento:
Posta un commento