venerdì 20 maggio 2016

LEKKI KURCZAK CYTRYNOWY (POLLO al LIMONE e SALVIA)

Dietetyczne, lekkie danie. Kurczak bez panierki! Pachnacy szałwią otulony delikatnym aromatycznym sosem cytrynowym. Polecam szczegolnie na letnie dni, bardzo szybki w przygotowaniu!

 Składniki:
400 g piersi z kurczaka, 1 duża cytryna, świeża szałwia, oliwa z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz, ½ łyżeczki mąka (skrobia) ziemniaczana 

Ingredienti:
400 g di petti di pollo, 1 limone grande (non trattato), salvia fresca, olio d'oliva, sale, pepe macinato fresco), circa ½ cucchiaino di fecola di patate o maizena

Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i pokroić na cieńkie nie, za duże plastry. Delikatnie posolić i opruszyć świeżo zmielonym pieprzem.
2.Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek  i poukładaj kurczaka. Po ok.1 min. odwróć mięso na drugą stronę i wyciśnij sok z połowy cytryny. Dodaj szałwię i parę plasterków cytryny (wraz ze skórka). Przykryj patelnie i uduś mięso (nie za długo wystarczy 10 min.).
3, Po tym czasie ściągniej mięso, cytrynę i szałwię z patelni. W 3 łyżkach wody rozpóść ok. ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlej na patelni. Doprowadź do wrzenia ciągle mieszając, sos lekko zgęsnieje (w razie potrzeby dodaj sok z cytryny lub więcej mąki).
4. Kurczaka poukładaj na talerzu udekoruj cytryną i polej sosikiem. Podawaj z sałatką i świeżym pieczywem lub z ryżem.
Buon Appetito!
Preparazione:

1. Lavate la carne e tagliatela a fettine abbastanza sottili. Salate e pepate.
2. In una padella fate scaldare circa 4 cucchiai di olio d'oliva e disponete le fettine di pollo. Aggiungete le foglie di salvia e fate rosolare la carne per qualche minuto. Ora girate le fettine, aggiungete il succo e qualche fettina di limone e  proseguite la cottura (coprerto con il coperchio) per circa 10 min. 
3, Quando la carne sarà pronta toglietela dalla padella. Sciogliete la fecola in 3 cucchiai d'acqua fredda ed aggiungete nella padella dove rimasto il sughetto di pollo. Aspettate che la salsina si raddensi. 
4. Servite il pollo con la sua salsina e qualche fettina di limone. 
Buon Appetito!

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...