venerdì 20 maggio 2016

ŁÓDECZKI z CIASTA FRANCUSKIEGO z FASOLKĄ, ZIEMNIAKAMI i OLIWKAMI (SFOGLIATINE con PATATE e FAGIOLINI al PESTO)

Pyszna, letnia, pachnąca bazylią przekąska. Może być ciekawym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków i fasolki pozostałych z obiadu.
Składniki:
1 płat (ok 350 g ciasta francuskiego),
4-5 ziemniaków, 300 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej), 100 g startego sera np. gouda,
garść czarnych oliwek bez pestek, ok. 2-3 łyżki gotowego pesta z bazylii (ilość zależy od upodobań),
świeża bazylia, oliwa z oliwek, sól

Ingredienti:
350 g di pasta sfoglia, 4-5 patate, 300 g di fagiolini, 100 g di formaggio p.es. gouda, 
2-3 cucchiai di pesto genovese, 70 g di olive taggiasche snocciolate,
1 ciuffo di basilico, olio d'oliva sale

Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować (nie za miękko) i pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić na 3 cm kawałeczki i ównieź ugotować. Warzywa przestudzić.
2.W misce wymieszać warzywa z pestem i starym serem. Doprawić solą.
3.Ciasto podzielić na 4-6 równych kwadratów, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Na środku  każdego kwadratu rozłożyć przygotowany farsz. Brzegi ciastek pozaginać i pozlepiać. Poukładać oliwki i skropić odrobiną oliwy.
4.Piec w temperaturze 180-200ºC przez około 20 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Podawać udekorowane listkami bazylii.

Preparazione:
1. Lessate le patate per 30 min. a partire dal bollore. Scolate e tagliatele a dadini. Mondate i fagiolini e bollite  per pochi minuti in acqua leggermente salata (devono rimanere un po'crocanti). Scolateli e raffreddateli in acqua ghicciata, scolateli ancora e teneteli da parte.
2. Ritagliate dalla pasta sfoglia 4- 6 quadrati. Rivestite una placca da forno con la carta oppure imburrate minipirofile quadrate e foderatele con la sfoglia. Bucherellate il fondo con la forchetta.
3.Tagliate i fagiolini a tocchetti e raccoglieteli in una ciotola. Unite la dadolata di patate, il formaggio grattugiato e le olive. Condite con un po' d'olio e mischiate tutto con il pesto.
4. Riempite le pirofile rivestite con la sfoglia e ripiegate i bordi. Infornate a 180- 200°C  per circa 20 minuti. Una volta pronte guarnite con qualche foglia di basilico e servite.


Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...