Bruschetta, czyli włoskie grzanki są sposobem
na wykorzystanie czerstwego chleba i goszczą na stołach bardzo często pod
różnymi postaciami.
Oto jedna z moich propozycji!
Oto jedna z moich propozycji!
Składniki:
pieczywo
(najlepiej żytnie lub
razowe, może być czerstwe),
100 g tuńczyka z puszki ( najlepiej w oliwie z oliwek),pół zielonego dużego ogórka,
pół małej cebulki, pół marchewki, oliwa z oliwek, drobna sól morska
Sposób przygotowania:
1.Przygotować grzanki. Chleb pokroić na kromki i wsadzić do nagrzanek
piekrnika na kilkanaście minut (można włączyć funkcje grilla).
2.Sałatę umyć i dokładnie osuszyć. Wymieszać ja w misce z odrobiną soli i
oliwy z oliwek. Ogórki pokroić w cieńkie plasterki (według uznania ze skórka
lub bez). Marchewkę pokroić julienne. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka.
3.Na goracych grzankach ułożyplasterki ogórka, a następnie kawałeczki
tuńczyka i sałatę. Udekorować marchewką i cebulką.Buon Appetito!
Rada: Chleb można opiec na grillu lub
w tosterze.
Nessun commento:
Posta un commento