sabato 17 marzo 2018

WIELKANOCNA BABKA CYTRYNOWA (CAMBELLA al LIMONE di PASQUA )

 
 To jeden z tych przepisów, które przekazuje się
z pokolenia na pokolenie. Pyszna babka, którą moja mama
przygotowuje co roku na Wielkanoc. 
 
Składniki:
6 jajek, 250 g masła lub margaryny , 300 g cukru, 1 paczka cukru waniliowego,
300 g mąki, 2  łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżki oleju, 1 cytryna (sok i skórka),
olejek cytrynowy   
na lukier: 
200 g cukru pudru, ok.1,5 łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny

1. W misce ucieraj miękkie masło wraz z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie biała i puszysta masa.
2. Dodaj  żółtka (po jednym na raz). Ucieraj przez ok 5 min, po czym dodaj olejek cytrynowy oraz sok i skórkę z cytrynę (na drobnej tarce zetrzyj tylko żółtą cieniutką skórkę, biała część jest gorzka!).
3. Następnie powoli dosypuj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj olej i miksuj na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników.
4. Teraz mieszając delikatnie szpatułką dodawaj ubite na sztywną pianę białka (ubij je ze szczyptą soli).
5. Wylej ciasto do natłuszczonej foremki. Ciasto powinno wypełnić ok. ¾ objętości blaszki. (patrz na moje Rady).
6. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (180 °C) i piecz przez około 50 minut do zarumienienia i czystego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 15 minut, po czym wyjmij ciasto i polukruj.
7.Lukier przygotuj mieszając cukier puder z odrobiną ciepej wody lub soku z cytryny.
 
Rada: 
Trudno mi określić wielkość formy ponieważ foremki babkowe mają różne kształy, może to być forma o gładkim albo karbowanym dnie, ważne żeby była z dziurą w środku, moja siliconowa forma ma średnicę ok. 26 cm.



 

 

2 commenti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...