mercoledì 9 maggio 2018

PIASKOWA CUKINIA z PATELNI (ZUCCHINE SABBIOSE)

Wszyscy znamy kalafior w podobnej wersji. Spróbujcie przygotować w ten sposób cukinie, a nie pożałujecie. Wspaniały dodatek do obiadu.
Składniki:
ok. 600 g małych cukinii, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła lub 5 łyżek oliwy z oliwek,
ok. 5 łyżek bułki tartej, sól, świeży tymianek (opcjonalnie)

Ingredienti:
600 g di zucchine (meglio ancora romanesche), circa 5 cucchiai di pan grattato, timo, 1 spicchio d’aglio, sale, circa 3 cucchiai d'olio d'oliva


Sposób przygotowania:
1.Cukinie dokładnie umyć, a następnie w całości (bez obcinania końówek) wsadzić do wrzącej posolonej wody. Gotować przez ok.10 min. Ugotowane cukinie odcedzić i natychmiast wsadzić do miski z bardzo zimną wodą w ten sposó zachowają adny zielony kolor.
2.Po paru minutach wyciągnąc z wody i osuszyć i pokroic  w dość dużą kostkę. Wymieszać z bułą tartą i tymiankiem (opcjonalnie).
3. Na patelni rozpuścić masło lub oliwę , dodać ząbek czosnku przekrojony na pół. Tarez dodać cukinie i zwiększyć ogień, podpiec cukinie od czasu do czasu mieszając . Gdy buła tarta się zezłoci  doprawić do smaku solą i natychmiast podawać.
 
Rady:
Czas gotowania cuknii zależy od wielkości cukinii, najlepiej sprawdzić czy są gotowe wbijając widelec. Cukinie nie mogą być rozgotowane, powinny być lekko twardawe.
Preparazione:
1.Lavate le zucchine e lessate intere  in abbondante acqua salata per circa 10 minuti.
2.Scolate e passate sotto l’acqua fredda per raffreddarle e bloccare la cottura.
3.Asciugatele e agliate a grandi dadini. Mischiate con il pan grattato ed il timo.
4.Scaldate in una padella l'olio con uno spicchio d’aglio tagliato a metà. Mettete le zucchine in padella non appena l’olio sarà caldo. Aggiustate di sale. Lasciate cuocere a fuoco vivace per pochi minuti finchè le zucchine non saranno ben colorite. Servite immediatamente.
Buon Appetito!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 commenti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...