Dietetyczne, lekkie danie.
Kurczak bez panierki! Pachnacy szałwią otulony delikatnym aromatycznym sosem
cytrynowym. Polecam szczegolnie na letnie dni, bardzo szybki w przygotowaniu!
Składniki:
400 g piersi z kurczaka, 1 duża cytryna, świeża szałwia, oliwa z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz, ½ łyżeczki mąka (skrobia) ziemniaczana
Ingredienti:
400 g di petti di pollo, 1 limone grande (non trattato), salvia fresca, olio d'oliva, sale, pepe macinato fresco), circa ½ cucchiaino di fecola di patate o maizena
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i pokroić na cieńkie nie, za duże plastry. Delikatnie posolić
i opruszyć świeżo zmielonym pieprzem.
2.Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek i poukładaj kurczaka. Po ok.1 min. odwróć
mięso na drugą stronę i wyciśnij sok z połowy cytryny. Dodaj szałwię i parę
plasterków cytryny (wraz ze skórka). Przykryj patelnie i uduś mięso (nie za długo
wystarczy 10 min.).
3, Po tym czasie ściągniej mięso, cytrynę i szałwię z patelni.
W 3 łyżkach wody rozpóść ok. ½
łyżeczki mąki ziemniaczanej i
wlej na patelni. Doprowadź do wrzenia ciągle mieszając, sos lekko zgęsnieje (w
razie potrzeby dodaj sok z cytryny lub więcej mąki).
4. Kurczaka poukładaj na talerzu udekoruj cytryną i polej
sosikiem. Podawaj z sałatką i świeżym pieczywem lub z ryżem.
Buon Appetito!
Preparazione:
1. Lavate la carne e tagliatela a fettine abbastanza sottili. Salate e pepate.
2. In una padella fate scaldare circa 4 cucchiai di olio d'oliva e disponete le fettine di pollo. Aggiungete le foglie di salvia e fate rosolare la carne per qualche minuto. Ora girate le fettine, aggiungete il succo e qualche fettina di limone e proseguite la cottura (coprerto con il coperchio) per circa 10 min.
3, Quando la carne sarà pronta toglietela dalla padella. Sciogliete la fecola in 3 cucchiai d'acqua fredda ed aggiungete nella padella dove rimasto il sughetto di pollo. Aspettate che la salsina si raddensi.
4. Servite il pollo con la sua salsina e qualche fettina di limone.
Buon Appetito!
Nessun commento:
Posta un commento