lunedì 23 maggio 2016

NALEŚNIKI "CAPRESE" (CRESPELLE "CAPRESE")

Połaczenie mozzarelli, pomidorów i bazylii jest wszystkim dobrze znane pod postacią Caprese.  Moja propozycja to ciasto naleśnikowe
z dodatkiem pesto z bazylii nadziewane mozzarella i pomidorami.
Pyszne letnie danie, jestem pewna, że Wam posmakuje!
Składniki:
na  ok 7 naleśników:
2 jajka, szczypta soli, 150 g mąki pszennej, ok.500 ml mleka,
100 g pesto z bazylli (najlepiej bez czosnku)
na nadzienie:
3  mozarelle, 3 duże pomidory lub pomidorki koktajlowe, listki świeżej bazylii
3 łyżki startego sera typu parmezan (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1.Przygotuj naleśniki.
Ubij jajka ze szczyptą soli, dodaj przesianą mąkę i  połowę mleka, energicznie wymieszaj. Następnie dodaj pest i ciągle mieszając dodawaj powoli pozostałe mleko do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstaw ciasto na 15 min.
Po tym czasie posmaruj  smąż naleśniki z obu stronna teflonowej patelni. Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim i trzymać w ciepłym miejscu.
2. Nadziewaj naleśniki pokrojoną na drobną kosteczkę mozzarellą i pomidorami. Wyłóż nadzienie na połowę naleśnika a następnie złóż na trójkąt.
3. Podawaj posypane startym parmezanem.
Buon Appetito!

Rady:
Naleśniki można również zapiec w piekarniku.
Dno naczynia żaroodpornego posmaruj masłem lub oliwą poukładaj nadziane i złożone w trójkąty naleśniki,  a następnie posyp startym serem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10 min.(można załączyć funkcję grilla w ten sposób naleśniki przyrumienią się  na złoty kolor).

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...