Połaczenie mozzarelli, pomidorów i
bazylii jest wszystkim dobrze znane pod postacią Caprese. Moja propozycja to
ciasto naleśnikowe
z dodatkiem pesto z bazylii nadziewane mozzarella i pomidorami.
Pyszne letnie danie, jestem pewna, że Wam posmakuje!
z dodatkiem pesto z bazylii nadziewane mozzarella i pomidorami.
Pyszne letnie danie, jestem pewna, że Wam posmakuje!
Składniki:
na ok 7 naleśników:
2 jajka, szczypta soli, 150 g mąki pszennej, ok.500 ml mleka,
100 g pesto z bazylli (najlepiej bez czosnku)
na nadzienie:
3 mozarelle, 3 duże pomidory lub pomidorki koktajlowe, listki świeżej bazylii
3 łyżki startego sera typu parmezan (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj naleśniki.
Ubij jajka ze szczyptą soli, dodaj przesianą mąkę
i połowę mleka, energicznie wymieszaj.
Następnie dodaj pest i ciągle mieszając dodawaj powoli pozostałe mleko do
momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstaw ciasto na 15 min.
Po tym czasie posmaruj smąż naleśniki z obu stronna teflonowej
patelni. Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim i trzymać w ciepłym
miejscu.
2. Nadziewaj naleśniki pokrojoną na drobną kosteczkę
mozzarellą i pomidorami. Wyłóż nadzienie na połowę naleśnika a następnie złóż
na trójkąt.
3. Podawaj posypane startym parmezanem.
Buon Appetito!
Rady:
Naleśniki można również zapiec w piekarniku.
Dno naczynia żaroodpornego posmaruj masłem lub oliwą poukładaj nadziane i
złożone w trójkąty naleśniki, a
następnie posyp startym serem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez ok 10 min.(można załączyć funkcję grilla w ten sposób naleśniki
przyrumienią się na złoty kolor).
Nessun commento:
Posta un commento