sabato 28 maggio 2016

PASTA Z BOBU (PATÉ di FAVE)


Bruschetta, czyli włoska grzanka z taka pastą jest wyśmienita.
Jest podawana zazwyczaj w towarzystwie w
ędlin i serów jako antipasto,
czyli na pocz
ątek uczty;)

 Składniki:
400 g bobu, 2-3 łyżki startego sera typu parmezan,
1/2 ząbka czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek,
świeża mięta lub tymianek,
sól, świeżo mielony pieprz
pieczywo na grzanki (bruschette)

Ingredienti:
400 g di fave, 2-3 cucchiai di parmiggiano grattugiato,
1/2 spicchio d'aglio3 cucchiai d'olio'd'oliva,
menta oppure timo fresco,
sale, pepe
il pane x le bruschette

 Sposób przygotowania:
1.Bób ugotować  w osolonej wodzie, a  następnie wyłuskać (jeśli jest malutki i młodziutki można zostawić z łuskami).
2. Zmiksować z oliwą, startym serem i czosnkiem.
3.Doprawić solą , pieprzem i ziołami.
4.Pieczywo pokroić na kromeczki i upiec w piekarniku lub na grillu. Podawać z pastą.

Preparazione:
1.Lessare le fave in acqua leggermente salata. Una volta cotte (morbide) scolare e sbucciare (se sono piccoli e hanno la buccia morbida si puo' lasciare con la buccia).
2.Frullare le fave con olio, parmiggiano ed aglio.
3.Aggiustare di sale e pepe.
4.Preparare le broschette tostando le fette di pane in forno oppure sulla griglia. Servire bruschette con paté.

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...