Bruschetta, czyli włoska grzanka z taka pastą jest wyśmienita.
Jest podawana zazwyczaj w towarzystwie wędlin i serów jako antipasto,
czyli na początek uczty;)
Jest podawana zazwyczaj w towarzystwie wędlin i serów jako antipasto,
czyli na początek uczty;)
Składniki:
400 g bobu, 2-3 łyżki startego sera typu
parmezan,
1/2 ząbka czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek,
świeża mięta lub tymianek,
sól, świeżo mielony pieprz
pieczywo na grzanki (bruschette)
Ingredienti:
400 g di fave, 2-3 cucchiai di parmiggiano grattugiato,
1/2 spicchio d'aglio, 3 cucchiai d'olio'd'oliva,
menta oppure timo fresco,
sale, pepe
il pane x le bruschette
Sposób przygotowania:
1.Bób ugotować w osolonej wodzie, a następnie wyłuskać (jeśli jest malutki i młodziutki można zostawić z łuskami).
2. Zmiksować z oliwą,
startym serem i czosnkiem.
3.Doprawić solą , pieprzem i ziołami.
4.Pieczywo pokroić na kromeczki i upiec w piekarniku lub na grillu. Podawać z pastą.
Preparazione:
1.Lessare le fave in acqua leggermente salata. Una volta cotte (morbide) scolare e sbucciare (se sono piccoli e hanno la buccia morbida si puo' lasciare con la buccia).
2.Frullare le fave con olio, parmiggiano ed aglio.
3.Aggiustare di sale e pepe.
4.Preparare le broschette tostando le fette di pane in forno oppure sulla griglia. Servire bruschette con paté.
Nessun commento:
Posta un commento